Hvis du overvejer en varmepumpe og ikke har plads eller råd til en væske til vand varmepumpe er en luft til vand varmepumpe et rigtig godt alternativ. Der er mulighed for at spare op til halvdelen af din varmeregning.
Herunder kommer der en introduktion til luft til vand varmepumper, samt deres fordele og ulemper.
Hvornår skal du overveje en luft til vand varmepumpe?
Hvis du står i den situation at du skal have udskiftet et gammelt olie- eller gasfyr, bør du overveje at købe en varmepumpe. Har du ikke plads til en væske til vand varmepumpe, der har brug for et areal på 400-700 kvm. have til pumpens slanger, er en luft til vand varmepumpe et godt alternativ. En tommelfingerregel er, at havens areal skal være dobbelt så stort som huset, for at man kan anlægge en væske til vand varmepumpe (Jordanlæg).
Der spares ikke helt så mange penge ved at skifte til en luft til vand varmepumpe, som hvis man skifter til en væske til vand. Til gengæld er anskaffelsesprisen billigere og selve anlægget er mindre. Dertil kommer, at der ikke er behov for at grave hele haven op for at lægge slangerne ned.
Især hvis du har vandbåren gulvvarme, kan det være økonomisk fordelagtigt, da det vand, der varmes op med hjælp af en varmepumpe, har en lavere fremløbstemperatur. Det gør den langt mere effektiv, end hvis rummene opvarmes via radiatorer.
Det er vigtigt, inden du skifter, at du undersøger, om der er fjernvarme i området, eller om det er på vej, da det kan være en billigere løsning, men derudover er der ofte også tilslutningspligt.
Samtidig bør huset være godt isoleret for at få den fulde udnyttelse af anlægget.
Hvordan fungerer en luft til vand varmepumpe?
En luft til vand varmepumpe udnytter den varme og energi, der er i luften, og den varmeenergi kan levere nok varme til at opvarme en bolig på helårsbasis, selv når det er vinter og frost. Der er en inde- og udedel. Det er en god idé at sikre, at den model, du vælger, er lydsvag, da den ellers godt kan genere ikke bare dig selv, men også de omkringliggende naboer.
En luft til vand varmepumpe består som tidligere nævnt af 2 dele, en inde- og en udedel. Udedelen består af et anlæg med en ventilator, der skal placeres i nærheden af huset. For eksempel på siden af huset. Det er ventilatoren, der trækker luften fordi en varmeveksler. Herfra overføres varmen videre til varmepumpen og ud i huset.
Indedelen af anlægget består af styreelektronik, som har brug for strøm for at fungere, men da den leverer 3 kilowatt for hver den bruger, er den udover at være økonomisk i brug også særdeles miljøvenlig. Den er altså markant anderledes end luft til luft modellerne.
Hvad koster en luft til vand varmepumpe?
En luft til vand varmepumpe koster i omegnen af 70-100.000 kr. alt afhængig af kvalitet, installation og omfang.
Det lyder umiddelbart som en stor investering, men med en gennemsnitlig besparelse på 12.000 kr. vil investeringen være tjent ind efter 5-7 år ved et hus på 130 kvm. og 4 beboere, og en varmepumpe har en levetid på omkring 15-20 år.
Samtidig vil besparelsen stige, jo større huset er.
Hvilke fordele og ulemper er der ved en luft til vand varmepumpe?
Der findes jo selvfølgelig både fordele og ulemper ved en luft til vand varmepumpe. Herunder kommer der en liste over, hvilke fordele og ulemper, der er ved en luft til vand varmepumpe.
Der er følgende fordele ved en varmepumpe:
- Der er betragtelige besparelser på varmeudgifter ved at skifte til en varmepumpe
- Slut med at skulle bestille olie eller gas til fyret
- Langt mere miljøvenlig
- Høj driftssikkerhed. Skal blot serviceres en gang om året
- Nem at betjene
- Ingen lugtgener
- Særdeles velegnet til vandbåren gulvvarme
Der er følgende ulemper ved en varmepumpe:
- Udedelen støjer. Den bør ikke stå tæt på naboerne eller værelser, der soves i. Der udvikles dog meget på området for tiden for at mindske støjniveauet.
- Nogle vil synes, at den er grim og ikke pynter på huset
- Skal monteres og dimensioneres korrekt
- Huset skal være velisoleret for at få mest ud af anlægget
Hvordan vælger du en luft til vand-varmepumpe?
Det er en god idé at starte med at indhente tilbud fra flere installatører. Gerne en 2-3 virksomheder. Det er ikke et gør det selv-arbejde. Det er et job for en uddannet fagmand, der har en specialuddannelse i varmepumper.
En af de ting, der skal ligges vægt på, er referencer, og hvilke serviceordninger firmaet har. Det skal være muligt at få varmepumpen serviceret i mange år frem. Det er en god idé at vælge en, der er uddannet eller som er tilsluttet den frivillige Kvalitetssikringsordning for Varmepumpeinstallatører.
Det er absolut nødvendigt, at installatøren møder op og gennemgår huset grundigt. Især husets fordelingsanlæg. Derudover er oplysninger om husets varmeforbrug, husets størrelse, og hvordan det bliver opvarmet på nuværende tidspunkt, vigtigt. Det er det, der er afgørende for, at det kan betale sig økonomisk, at en varmepumpe dimensioneres korrekt.
Jo større hus eller jo dårligere isoleret, jo større skal varmepumpen være i kilowatt.
Det er en god idé at være opmærksom på, at installatøren som udgangspunkt vil foreslå en varmepumpe, de selv forhandler. Som udgangspunkt er det en god idé, at selvsamme varmepumpe står på Energistyrelsens liste over energimærkede varmepumper. Det er en blåstempling af varmepumpen at være på denne liste, da den skal kunne opfylde en række krav for at være på listen.
Sørg for at der i installatørens tilbud er fjernelse af det gamle oliefyr og lukning af din gamle olietank, så du ikke skal gøre det selv efterfølgende.
Det tager cirka to dage at få installeret en ny varmepumpe. Først fjernes det eksisterende fyr og efterfølgende opstilles det nye anlæg. Husk at du derfor vil være uden varme og varmt vand en dag eller to.
Inden du går i gang, er det vigtigt, at du søger om tilladelse hos kommunen og efterfølgende anmelder det færdige anlæg til BBR-registeret, samt til dit forsikringsselskab.