Jordvarmenalæg – Her er de ting du bare skal vide

0
1076

Hvis du gerne vil vide, hvad jordvarmeanlæg er, skal du læse her. Jordvarme er en fin måde at få varme i hjemmet på en måde, der samtidig betyder, at du også bliver mere klimavenlig i dine handlinger.

Hvad er jordvarme?

Måske kunne du godt tænke dig at vide, hvad jordvarme er for noget? Det er ikke særlig svært at finde ud af. Jordvarmeanlæg er i grunden bare en pumpe, som skaber varme ved hjælp af den varme, der allerede befinder sig i jorden.

Faktisk er det sådan, at en jordvarmepumpe kan skabe op mod tre gange den mængde energi, som den rent faktisk anvender.

Sådan helt grundlæggende er det et anlæg, som kombinerer to ting: Varmepumpen blandes sammen med solvarmen. Der vil være en pumpe i jorden, som varmes op af den varme, der kommer fra solen. Der bliver pumpet væske i selve pumpen, og det gør så, at al varmen spredes ud i hjemmet gennem boligens radiatorer.

Der vil være et slangesystem, som er nødvendigt at få ned i jorden ved at grave dybt. Jo længere nede, og jo dybere det er, jo mere energi vil der kunne komme op til hjemmet. Og med energi kommer selvfølgelig også en vis mængde varme.

Slangesystemet er altså med til at sikre, at du formår at skabe et hjem med visse gode forudsætninger for, at der kan komme varme op til dit hjem.

Den miljøvenlige løsning

Det er sådan med jordvarme, at det er et meget miljøvenligt valg. Det er tilmed en mere konstant energi, der vil komme ind i hjemmet, og som er langt mere miljøvenlig end de mere gængse energikilder.

Det positive er også, at der bruges langt mindre elektricitet på at få jordvarmeanlægget til at fungere. Den energi, der her er tale om, er den, der gør, at jordvarmen bliver til energi. Du får tre gange den kilowatt elektricitet igen, som du anvender. I nogle tilfælde kan du få 3,5 gange kilowatt igen.
Når det så kommer til det vigtige klimavenlige afsnit, handler det om, at du vil have 50 til 75% mindre end de gængse opvarmningsmetoder, der er ude på markedet. Et andet positivt aspekt er, at det ikke går direkte ind og påvirker din have, hvad end der er tale om afgrøder eller dyrelivet.

Det er dog vigtigt, at du gør dig overvejelser om, hvilken slags jord der er på grunden. Det er desuden ikke en god idé at plante ting som buske og træer der, hvor varmeslangen er. Årsagen er, at de går ind og skygger for solen. Derfor skal du heller ikke sætte et skur over, da det også er noget, der skygger for jordvarmeslangen.
Når firmaet kommer for at installere jordvarmeslangerne, vil der først blive taget en prøve af jorden. Det skal til for at regne, hvad størrelsen af anlægget er og dermed, hvad dit energiforbrug bliver.

Sådan virker jordvarmeanlægget

Du kan egentlig sige, at det virker som et køleskab. Bare omvendt. Det vil sige, at der er en slange, som er fyldt med en kold væske, der skal tage jordens varme op og mobilisere den til én energi.

Selve slangen graves cirka én meter ned, således at den kommer til at have en afstand, der i indbyrdes regi vil være på cirka 1,5 meter.

Selve frostvæsken bliver varmet op af jorden. Det bliver den, indtil temperaturen rammer de 4-5 grader. Når det er sket, løber selve væsken ind i huset. Her passerer den selve varmepumpen, og det gør, at frostvæsken kommer ind i huset.

Der hører fire dele med i en varmepumpe, som er følgende:

  1. Kondensatoren: Det er den, der giver varme
  2. Fordamperen: Den sikrer, at varmen først og fremmest bliver optaget
  3. Kompressoren: Den skal regulere temperaturen, så den kan blive hævet
  4. Drølerventilen: Den, som gør, at kølemidlet bliver reguleret

Varm hjemmet op med et jordvarmeanlæg

Når det kommer til varmetemperaturen, er det sådan, at den bliver samlet op af den lave temperatur, som ofte er omtrent 4-5 grader fra slangen i jorden. Det gør så, at den bliver sendt videre til fordamperen. Der vil blive omdannet væske til damp, og energien, som laves i processen, sendes videre til selve kondensatoren. Dernæst til kompressoren. Det gør, at selve trykket bliver større, og temperaturen ryger i vejret, indtil energien bliver leveret i det centrale varmeanlæg.

Det forholder sig sådan, at frostvæsken afgiver sin varme til selve systemet i varmepumpen. Når den har gjort det, opnår den en temperatur på et par grader, og det gør, at den løber tilbage til selve slangen under jorden.

Processen kører så videre og gentages. Der befinder sig et jordvarmeanlæg, som har elektronisk styring, som er i stand til at definere temperaturen udenfor. Det betyder, at anlægget bliver reguleret i forhold til selve den temperatur, der er.

Hvad er prisen på et jordvarmeanlæg?

Det afhænger lidt af, hvilken du vælger, men det varierer fra 100.000 kroner til 130.000 kroner. Det er prisen på at starte et jordvarmeanlæg i et parcelhus, der har en almindelig størrelse.

Når det kommer til prisen, er der også andre faktorer, som spiller ind. Det kan for eksempel være, hvor stort huset er, og det samme gør sig gældende med grunden. Det betyder, at du står i en situation, hvor der skal kigges på, hvor meget varme du har brug for.

Det er også vigtigt at kigge på, hvordan forholdene på din grund er. Hvis du kigger på dit nye hjem, er det vigtigt, at du husker at investere i et varmeanlæg. Det gælder også varmtvandsbeholdere og så videre.

Her er det vigtigt, at du overvejer, hvorvidt det er noget, der kan betale sig for dig. For her kan det tænkes, at et almindeligt varmeanlæg måske er bedre. Det skyldes, at udgiften ved at lave jordvarme vil blive tjent hjem over tid. Det er altid tanker, du skal gøre dig, når det kommer til jordvarmeanlæg. Kan det overordnet set betale sig hjem?

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her