Haveslange og Koblinger

0
6627

Den uundværlige haveslange – Har du have – bare en lille en af slagsen – har du brug for en haveslange. Men du kan også få god gavn af en haveslange, selvom du ikke har en have eller blot har et frimærke af en græsplæne eller en terrasse.

En haveslange er nemlig også praktisk, når bilen skal vaskes. Det er både billigere og grundigere end i en automatisk vaskehal. Og så er der noget meditativt ved at vaske bil med vandslange, børste og sæbe. Eller der er noget for sønnike at tjene lidt lommepenge på – hvis du tør overlade det til ham.

Skal badebassinet på terrassen eller græsplænen fyldes op en varm sommerdag, så ungerne kan pjaske i det, så er haveslangen også uundværlig. En haveslange kan tilkobles vandhanen i f.eks. køkkenet ved hjælp af en slangekobling, men det mest praktiske i længden vil være at montere en udendørs vandhane.

Indholdet af denne tabel er reklame

Hvilken haveslange er den bedste?

Hvis du kun skal bruge haveslangen til at fylde badebassinet eller til at vande planterne i altankasserne, så behøver du ikke investere i en dyr haveslange på slangevogn eller andet fordyrende ekstraudstyr. Dog kan det være praktisk med en slangeholder, så der er styr på slangen, eller en slangeboks med automatisk oprul, hvis det er en lang slange.

Man kan ikke sige, at den ene haveslange er bedre den anden. Det kommer helt an på, hvilke behov slangen skal dække.

Fleksibel haveslange

Til den lille have, terrassen eller drivhuset er de såkaldte spiralslanger smarte. De fylder ikke alverden, og strækker sig ud i det omfang, der er behov for – selvfølgelig til en vis grænse.

Siveslange

Har du derimod vande et lidt større område, hvor der er behov for regelmæssig vanding, kan du med fordel vælge en siveslange. En siveslange er udstyret med små huller. Hullerne er så små, at vandet løber langsomt ud ad slangens sider. På den måde kan du vande større områder regelmæssigt uden at overvande og uden brug af sprinkler.

Materialevalg

De fleste haveslanger er lavet af PVC/gummi. Men de kan også erhverves af vinyl, som i reglen er billigere og nemmere movere rundt med.

Gummislangerne er til gengæld mere robuste og lækker ikke lige så nemt som en vinylslange. Robustheden afhænger naturligvis af tykkelsen på materialet.

Haveslangens længde og diameter

Haveslanger fås i alle mulige længder. Hvilken længde du har behov for, kommer an på, hvor langt der er fra vandhanen til vandestedet. Det er altid lettere at arbejde med en kort slange, så lad være med at vælge en haveslange på 100 meter, hvis du har en almindelige parcelhushave.

Diameteren på haveslanger angives almindeligvis i tommer og er generelt ½” eller ¾” – jo større diameter, jo højere vandtryk for enden af slangen. Det er vigtigt at have i tankerne, hvis du f.eks. skal gøre brug af sprinkler. For de fleste typer sprinklere kræver en del tryk for at fungere hensigtsmæssigt.

Kort sagt

Det er mange ting at overveje, før du investerer i en haveslange, hvad enten det er første gang, eller du skal have en erstatning for den gamle.

Men her får du en kort oversigt:

  • Køb kvalitet. Det er billigere på sigt at give lidt mere for haveslangen end at skulle udskifte den hvert år.
  • Køb den rigtige længde. Er haveslangen for lang, er den svær at arbejde med. Er haveslangen for kort skal du tilkøbe én mere og sætte den sammen med besværlige samlinger.
  • Vælg én med den rigtige tykkelse. ½” er nok til almindelig havebrug, at fylde badebassinet eller vaske hunden med. Til sprinklere kan det være nødvendigt med en ¾” slange.
  • Invester i en slange med automatisk oprul eller i en holder. Det automatiske oprul letter arbejdet med at pakke slangen pænt sammen efter brug – især hvis det er en lang slange. Holderen er et praktisk opbevaringssted for den kortere haveslange.
  • Har du et specielt behov, så vælg haveslangen ud fra det. F.eks. spiralslangen til de mindre opgaver eller siveslangen til den regelmæssige, moderate vanding.

Vær opmærksom på, at det ikke er alle vandslanger, der tåler frost. Så skal din haveslange hænge ude hele året, så er det en god idé at undersøge dette faktum.

Pas på vandslangen

Det er ikke alene nemt og praktisk med førnævnte autooprul eller en slangeholder. Det ser også pænere ud, når din haveslange ikke ligger og flyder i prydhaven eller staudebedet.

Derudover forlænger det også haveslangens levetid. En haveslange har ikke godt af at ligge en mudderpøl eller vandpyt eller under de nedfaldne blade i længere tid ad gangen. Det kan få den til at rådne. Og det gør den utæt, og så skal du igen hen at investere i en ny haveslange.

Haveslanger på tilbud

Er du på jagt efter en ny haveslange, så ved vi godt, at du helst vil have den så billigt som muligt. Vi har tit haveslanger, koblinger og andet ekstraudstyr til haveslanger på tilbud. Så tjek vores store udvalg, og få den bedste og billigste.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her