Kompostkværn

0
4484

Med en Kompostkværn kan du nemt og hurtigt få reduceret dit haveaffald til efter det har været en tur gennem maskinen at blive til potent gødning, flis eller bunddække. Dette vil gøre din have mere frodig og samtidig skabe ny vækst. Du kan benytte en kompostkværn til mange haveprojekter, herunder kværne smågrene fra buske, tykkere grene, blade og andet haveaffald. alt i alt en rigtig god måde at genbruge dit haveaffald til nyttig havegødning.

8.490,00 DKK
Læs mere »

Indholdet af denne tabel er reklame

Kompostkværnen er uundværlig for dig, der ønsker at skabe den mest effektive kompostering af dit haveaffald. Kompostkværnen skal kunne findele haveaffaldet i mindre, ensartede dele, så det lettere kan formulde og blive til ny, potent havejord, der er fuld af saft og kraft.

Hvad er en kompostkværn?

En kompostkværn består af et knivsæt eller en valse, der kan findele grene, plantedele, blade og andre komposterbare emner, så det kan blive til ny havejord eller flis. Den komposterede havejord er fuld af næringsstoffer og fungerer derfor også som gødning for de planter og træer, der udplantes i den.

Kompostkværnen kan fås med både el- og benzindreven motor til almindelig havebrug, ligesom den kan fås i større udgaver, der kan monteres bag på en traktor. Sidstnævnte kan tage meget tykke grene og hele træer og hakke dem til flis.

Når du anvender en kompostkværn er det vigtigt, at du bærer høreværn, handsker og ved anvendelse af større kompostkværne, bør du også bruge hjelm og ansigtsvisir. Under brugen er det vigtigt, at du ikke stopper fingre, hænder og arme ned i maskinen, samt ikke får stillet dig, så maskinen kan kaste kompost eller flis på dig.

Hvordan virker en kompostkværn?

En kompostkværn fungerer ved hjælp af et kniv- eller valsesæt, der enten hakker eller maser de grene, plantedele og andre emner, du stopper i maskinen.

Knivmaskinerne er de hurtigste og dem, der snitter grenaffaldet i de fineste stykker. Til gengæld støjer de mest og har det hårdeste udkast. Valsemaskinerne giver et grovere resultat. De arbejder ved lavere omdrejninger, hvorfor de heller ikke støjer nær så meget, som de knivbaserede maskiner.

Knivmaskinerne er bedst til at skabe komposterbart haveaffald, mens valsemaskinerne egner sig bedre til produktion af flis og bunddække til havens bede.

Sørg for at have strøm nok til din el-drevne kompostkværn

Vælger du en eldrevet kompostkværn skal du være opmærksom på, at strømforbruget på de kraftigste maskiner kan være lige på grænsen af, hvad du kan trække med en almindelig sikringsgruppe. Ved maskiner på mellem 2 og 3 kW anbefales det derfor, at du ikke bruger andre el-apparater på samme gruppe, mens kompostkværnen kører.

Anvender du en kompostkværn med en elmotor på over 3 kW, skal den altid tilsluttes en 240 V gruppe, der anvender 16 ampere sikringer. Spørg eventuelt din elektriker til råds, hvis du er i tvivl om, hvorvidt husets elinstallationer kan trække en større kompostkværn – eller tag hensyn til begrænsningen, når du køber kompostkværnen, så du ikke får en kompostkværn med større elmotor end jeres elinstallationer kan trække.

Hvordan vælger du den rigtige kompostkværn

Når du skal vælge den rigtige kompostkværn til din have, handler det især om, hvor kraftig en motor du behøver i forhold til det haveaffald, du har, der skal komposteres. Består haven af mange træer, der tit beskæres, skal du have en kompostkværn med en kraftig motor. Men er jeres have anlagt med mange mindre buske, staudebede og lignende, kan du klare dig med en kompostkværn med en mindre motor.

Det er også vigtigt at have for øje, hvorvidt du vil producere komposterbart affald eller kun har brug for at producere flis til bunddække, brug i pillefyr eller bare ønsker dig en grovere kompost. Oftest ønsker du at kunne producere begge dele. Her vil en knivbaseret kompostkværn oftest være løsningen, såfremt det er muligt at indstille den til forskellige finhedsgrader.

Ønsker du udelukkende at producere flis, bør du i stedet vælge en kompostkværn med valser. Den kan ikke findele grene og plantedele nær så godt som knivmaskinerne og er derfor bedst egnet til produktion af flis. Samtidig får du den fordel, at maskinen ikke larmer nær så meget, hvilket naboerne sikkert vil værdsætte.

Husk at tjekke betjening og sikkerhed

Tjek også betjeningen og sikkerheden. Her er det vigtigt, at maskinen har nogle knapper, der er nemme at betjene, selv om du har skærehandsker på. Sikkerheden handler især om, hvorvidt maskinen er udstyret med en stopper, der forhindrer dig at få stukket hånden ned til de kørende knive eller valser. Den er standard på alle maskiner til havebrug, men kan være udformet på forskellige måder, der kan gøre det mere eller mindre besværligt at arbejde med maskinen.

Det er også vigtigt, at kompostkværnen kan stå ordentligt fast, så den ikke kan vælte, selv om du stopper en større gren i den. Stabiliteten bør dog ikke gøre maskinen svær at flytte rundt med.

Endelig bør du tjekke maskinens greb. Har den nogle solide greb, du kan holde i, når de større grene skal gennem maskinen og virker grebet til at kunne holde, selv når du tager ordentligt fat?

Tjek støjniveauet ved praktisk brug

Sidst men ikke mindst er der støjniveauet. Som sagt larmer knivmaskinerne mest. Men selv om støjniveauet er angivet med et dB(A)-niveau kan det være sært at forholde sig til. Samtidig skal du være opmærksom på, at dB(A)-skalaen er logaritmisk, hvilket betyder at en forøgelse på 6 dB(A), svarer til en fordobling af lydeffekten.

Altså larmer en kompostkværn med et lydniveau på 96 dB(A) dobbelt så højt som en på 90 dB(A)! Men da ørets lydopfattelse er forskelligt fra menneske til menneske og ændrer sig over tid, vil de fleste opleve en forøgelse på omkring 10 dB(A) som en fordobling af lydstyrken. Så i praksis er det en god ide, at få lov til at høre maskinen i brug. Det er den eneste måde, du kan danne dig et reelt indtryk af maskinens lydstyrke på.

Sørg for at have sikkerheden i orden

Som allerede nævnt bør du altid som minimum bære høreværn og anvende kraftige have- eller deciderede skærehandsker under brugen af din kompostkværn. Et ansigtsvisir kan også være en god ide – især hvis du producerer flis.

Sørg for at rette ”udstødningen” fra maskinen væk fra dig og andre personer i haven. Sæt eventuelt maskinen i et indhegnet hjørne af haven og lad den skyde flis eller kompost i den retning eller sæt maskinen, så udkastet går direkte i kompostbunken.

Sørg også for, at der er styr på hunde og andre dyr, så de ikke render ind under maskinen eller gennem udkastzonen, mens maskinen er i drift. Instruér også ungerne om at holde sig i god afstand af maskinen – også de større børn.

Til nogle kompostkværne medfølger der en opsamler, der effektivt samler det komposterede materiale, så du slipper på at sikre udkastzonen på samme måde, som du ellers bliver nødt til.

Køb kompostkværnen på Husoghaveliv.dk

Køber du din kompostkværn hos os, kan du vælge mellem flere modeller. Flere af modellerne er udstyret med opsamler, der giver dig en mere sikker og mindre svinende kompostproduktion.

Maskinerne er alle udstyret med et kraftigt og solidt greb, så du altid har fuld kontrol med maskinen – også selv om grenene er af de lidt tykkere slags.

Husk, at vi har en fast lav pris på forsendelse og har gratis fragt ved køb over 1999 kroner. Så sammen med de store besparelser, der oftest er at hente på vores priser i forhold til konkurrenterne, gør du altid en god handel, når du køber din kompostkværn hos husoghaveliv.dk.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her