Søjleboremaskine

0
3888

Søjleboremaskine – Er du en rigtig gør-det-selv-mand, er en søjleboremaskine et uvurderligt værktøj at have i værkstedet. Det er det perfekte redskab til professionelle resultater. Her hos husoghaveliv.dk har vi gode tilbud på søjleboremaskiner til dig, der har brug for at bore i både træ, metal og plastik på enten professionel eller hobbybasis. Læs mere om søjleboremaskiner under produktoversigten, og find den model, der passer til dig.

Indholdet af denne tabel er reklame

Hvad enten du er gør-det-selv-mand hjemme i huset eller arbejder professionelt med håndværk, er en søjleboremaskine et værktøj, der kan hjælpe dig til at nå præcise og flotte resultater med det, du arbejder med. Søjleboremaskinen kan arbejde i flere forskellige materialer og er nem at betjene.

Kig efter en maskine med den robusthed og de kvaliteter, som passer bedst til dit behov. Du kan læse om hvert enkelt produkt og dets specifikationer i produktoversigten for at sammenligne de forskellige modeller.

Hvad er en søjleboremaskine?

En søjleboremaskine er en boremaskine, som er fastspændt i eget stativ og borer lodret nedad i en helt ret vinkel på 90 grader. Søljeboremaskinen er spændt fast på det bord, du arbejder ved. De fleste bruger en søjleboremaskine til at bore i træ, men maskinerne kan også bore i plastik eller metal, hvis der anvendes det korrekte bor og maskinen motor har kraft nok til opgaven.

En søjleboremaskine kaldes også for en bænkboremaskine, når den er af den ”lille” slags, der placeres på et bord. En anden alternativ betegnelse er en piedestalborer.

En boremaskine til hobby-manden

En søjlemaskine er en boremaskine for den, som bruger lidt ekstra tid i værkstedet ­– eller har ønsker om at gøre det. Du behøver ikke at have den store håndværker gemt inde i dig, for at en søjlemaskine er en god investering. Du skal blot have lysten til at skabe noget håndværk og føle dig tilpas i rollen som gør-det-selv-mand.

En søjlemaskine er forholdsvis let at håndtere og er med til at give gode resultater, når du arbejder i træ, plastik eller metal. Fordelen ved en søjleboremaskine er, at du er sikker på at holde den vinkel, der skal bores i. Den borer altså i udgangspunktet med en bedre nøjagtighed end en håndholdt boremaskine. Samtidig kræver det mindre af dig rent fysisk at betjene en fastspændt maskine.

Desuden kan hastighederne indstilles. Det gør kanterne på det borede materiale pæne og uden for mange flosser, hvis du indstiller hastigheden efter materiale. Forskellige træsorter har også forskellig hårdhed, og her kan indstillingen af hastigheden også spille ind i forhold til at få det perfekte resultat.

Sikkerhed

Det tager dog lidt træning at have fuldstændigt styr på, hvordan man betjener en søjleboremaskine. Det er vigtigt at have sikkerheden helt i orden. Udenom selve boret er alle maskinerne derfor udstyret med en sikkerhedsskærm, der sikrer mod uheld. Men derfor skal du stadig være forsigtig, når du betjener maskinen. Det er blandt andet vigtigt at have et godt lys at arbejde ved.

Til de forskellige søjleboremaskiner følger almindeligvis forskellige typer af bor med. Det er vigtigt at læse og følge manualen for den maskine, du vælger. Maskinerne har forskellige sikkerhedsforanstaltninger og indstillingsmuligheder, som det godt at kende til, når du skal arbejde med søjleboremaskinen. I manualen kan du også læse endnu mere om de specifikke modeller, deres specifikationer og hvordan de anvendes på den bedste måde. Hvordan maskinen indstilles og bruges, kommer også an på, hvad du skal bore og hvilket materiale der er tale om.

Det skal du kigge efter

Skal du bruge boremaskinen til professionel brug eller lignende, bør du vælge en robust maskine med en kraftig stålsøjle og god motorkraft. Den skal gerne kunne holde til dit daglige brug og deraf følgende belastning af maskinen. Det er også en fordel, hvis du skal arbejde med store eller tunge ting, at maskinen er robust. Så er den sikrest og også nemmest at arbejde med.

En af de store forskelle på robustheden og kraften i en maskine er, hvorvidt den er geardrevet eller remtrukket. De geardrevne søjleboremaskiner er ofte mere robuste og stærkere end de remtrukkede, hvor boret trækkes rundt af en hård gummirem. I de geardrevne maskiner er det metaljul, der i de forskellige gearinger styrer spindelhastigheden og omdrejningerne.

De geardrevne søjleboremaskiner er oftest dyrere. Så det kan være værd at overveje, om du bliver nødt til at gå på kompromis med enten pris eller kvalitet alt efter, hvad du skal bruge maskinen mest til.

Hastigheden er som tidligere anført afgørende, når du borer i forskellige materialer. Skal du bore i metal er det for eksempel mest optimalt med en lav spindelhastighed, mens arbejde i træ fungerer bedst med højere hastigheder. Derfor vil det være en fordel for dig, der arbejder med forskellige materialer, at vælge en maskine med god afstand mellem laveste og højeste hastighed og gerne med mange forskellige hastighedstrin at vælge i mellem.

Søjlerne har forskellig højde, hvilket naturligvis er afgørende for, hvor tykt et materiale, der kan være under boret. Som udgangspunkt er det bedre at vælge en for høj maskine end en for lav. Afstanden kan justeres.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her