Haven i marts

0
671

Nu varer det ikke længe. Foråret er lige rundt om hjørnet. Det er ved at være slut med vintergækker og erantisser, men der er stadig krokusser i haven. Nogle forårsbebudere kommer helt af sig selv uden den større anstrengelse fra din side. Men du kan også selv være med til at give haven et løft. Se med her, hvad du skal gøre i haven i marts måned.

Græsplænen skal rives og gødes, hække og buske skal klippes, kartofler sættes til spiring, vintergækkerne deles og ukrudtet og dræbersneglene bekæmpes. Der er nok at se til, hvis du har have. Men det er også en rar beskæftigelse at se tingene gro og grønnes og selv at blive blæst lidt igennem, samtidig med at de sparsomme solstråler føles varmere og varmere på den bare hud. Slut med at dovne, lad os så se at komme ud og i gang.

Fjern mos fra plænen

Det er nu, du kan gå i gang med at fjerne mos fra din græsplæne. Ligger din plæne i skygge, vil der nemlig ofte være fyldt med mos i den. Du kan fjerne mosset med en mosfjerner eller plænelufter – afhængig af hvor meget mos, din plæne er fyldt med. Er det ikke ret meget, kan du nøjes med mosfjerneren. Har du meget mos, må du i gang med den noget mere kradsbørstige plænelufter.

Når du har brugt maskinen, skal du rive græsplænen med en mosrive for at fjerne det løse mos, der ligger tilbage. Bagefter kan du gøde plænen, så du får en flot, grøn græsplæne sommeren igennem.

Klip hække og buske

Hvis du ikke allerede har været i gang i februar, kan du stadig nå at klippe hække og buske i facon. Brug en god hækkeklipper og lav bamser, kegler og kugler – hvad du nu synes og har evner til.

Lad kartoflerne spire

Har du købt, eller har du egne læggekartofler, er det nu de skal sættes til spiring. Sæt dem et lyst sted. Gerne et sted med 14-18° C varme. Under disse forhold spirer de i løbet af 3-4 uger.

Del vintergækkerne

Vintergækkerne kan dække det meste af haven først på foråret.

Har du store klynger af vintergækker, kan du, når de er afblomstret dele dem og sætte dem rundt i haven med det samme, hvor du har behov for det, så du næste år får endnu mere glæde af de smukke forårsbebudere.

Bekæmp ukrudt og dræbersnegle i haven i marts

Skvalderkål og dræbersnegle myldrer frem i marts. Der er andre end os, der nyder, at jorden og luften bliver varmere.

Skvalderkålen er godt nok en ukrudtsplante, der kan spises, men du skal spise meget, hvis du skal det til hele livs. I øvrigt er det rødderne, der udvikler sig til nye planter, så at plukke bladene hjælp ikke. Grav med en greb, og fjern så meget af rodsystemet som muligt.

Dræbersneglene er også aktive igen. De er ved at være klar til at lægge æg, så det er nu, du skal enten bekæmpe sneglene eller skabe sneglefrie zoner i din have ved at opsætte sneglehegn.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her