Med indgangen til marts måned har vi nok set det sidste til den værste nattefrost. Derfor er det en god ide at bruge en weekend i løbet af marts til at få givet facaden et, grunden og taget et forårstjen for de skader, som streng frost og vinterens øgede fugt kan efterlade. Derved kan frostsprængninger og sætningsrevner opdages og repareres i tide.
Vinteren er en af de hårdeste perioder for huset. Efterårets og vinterens storme har belastet taget og vinterens frost og eventuelt snefald har udsat både tag, facade og grund for kraftige påvirkninger. Alt i alt er der stor risiko for, at ydersiden af huset har fået skader som følge af vejr, vind og temperatur. Dem skal du have fundet og gjort noget ved nu. Jo før, jo bedre.
Start med taget
Taget er husets mest udsatte bygningsdel. Er der først sket skader, der tillader fugt, vand og endnu være vind at trænge ind i tagkonstruktionen, er der lagt op til en af de helt store regninger. For indtrængende fugt og vand kan starte eller accelerere forrådnelsesprocessen i træværket i tagkonstruktionen, samt øge risikoen for, at der opstår mug og skimmelsvamp i loftsrummet. Herfra kan det nemt sprede sig til resten af huset gennem f.eks. udluftningskanaler og gennemslag på vægge og lofter.
Er der slået en flig af tegl eller tagplader, åbner det op for, at vinden kan komme ind og få fat under tagkonstruktionen. Selv mindre blæsevejr kan være med til at løsne tagplader og tegl, så de nemmere flyver af, når først de store storme kommer til næste vinter.
Så få tjekket taget for revner og åbninger og få dem lukket, før nogle af ovenstående følgeskader begynder at indfinde sig.
Tjek facaden
Tjek derefter facaden rundt langs hele huset. Start med murværket. Frostsprængninger og revner i pudset bør repareres og udbedres, så snart de opdages, så facaden ikke er åben for indtrængende vand. Det øger risikoen for yderligere frostsprængninger næste vinter og giver mulighed for, at fugten kan trække ind i hulrumsisoleringen, så den falder sammen. Fugt i murværket kan også føre til mug- og skimmeangreb på indersiden af muren – også ved dobbeltmur.
Så gå facaden igennem og tjek eventuelle områder, hvor du er i tvivl med en murhammer eller en lille skruetrækker. Kan mørtel og puds skubbes løst, bør du straks sætte ind og få skaden repareret.
Tjek træværket
Tjek derefter træværket på gavle og udhæng. Er opstået frostsprængninger eller er der områder, hvor malinglaget ser ud til at være beskadiget eller fugten har haft held til at trække ind og ødelægge træværket?
Gå alt træværk – også vinduerne – efter med en lille skruetrækker. Kan du nemt og ubesværet presse den ind i træet, bør du sætte ind og få repareret det beskadigede sted. Tjek også for revner og løse brædder, samt løse sammenføjninger.
Tjek grunden
Det sidste du bør tjekke igennem er selve grunden. Er der antydning af frostsprængninger eller sætningsrevner, bør det repareres. For har smelte- eller regnvand undermineret grunden eller området foran grunden, kan der nemt opstå sætninger.
På samme måde kan sætninger og frostsprængninger nemt brede sig op i facaden på grund af vægten fra huset. Derfor bør du også straks sørge for at få udbedret skader på grunden, så snart du opdager dem.