Forårsrengøring uden stress

0
486

Forårsrengøring! Foråret er lige om hjørnet og lyset er på vej tilbage. Alt emmer af en ny begyndelse og skal den følelse flyttes indendørs, er en forårsrengøring vejen frem. Det lyder skræmmende, men kan faktisk overstås nemt og ubesværet med lidt planlægning og deltagelse af alle husstandens medlemmer hen over en dag i weekenden.

Forårsrengøring. Ja, for dit indre øje ser du sikkert en mutter med kost og spand, som i den gamle ballade ”Heksedans” med Raquel Rastenni. Men så slemt behøver det slet ikke folde sig ud. For er I bare et par stykker i husstanden, kan I med lidt planlægning og en passende arbejdsfordeling nemt få den forfærdende forårsrengøring for hånden.

Start jeres forårsrengøring med at rydde op

Er I som de fleste familier, har I sikkert nogle kroge eller værelser i huset, hvor rodet har det med at samle sig. Start med at få ryddet op og i bund på disse steder. For rod samler støv og det – og rodet – har det med at brede sig, hvis det få lov til at ligge hen.

Tag hver enkelt ting i bunkerne og afgør, hvad der skal ske med dem. De fleste ting kan uden videre smides ud eller gives til f.eks. genbrug. For enten er det f.eks. gamle aviser og magasiner, du bare ikke har fået smidt ud eller arkiveret andre steder eller også er det ting, I aldrig bruger alligevel.

Skulle der være nødvendigt at gemme nogle af tingene, så få dem sat på plads med det samme, der hvor de skal være. Og tag stilling med det samme til hver ting – ikke noget med at gemme og lægge det i en ”måske får jeg brug for”-bunke. For oftest ender de ting med stadig at ligge i bunken, næste gang du gør hovedrent.

Vask gardiner, persienner og karme og paneler

Med alle hjørner og værelser ryddet op, kan I gå i gang med at tage gardiner og persienner ned og få dem vasket. Gardinerne kan få en tur i vaskemaskinen og persienner kan vaskes af med en karklud eller en særlig persiennebørste. Støvsug eventuelt persiennen før nedtagning eller støv dem af med en kost.

Vask derefter vinduer indvendigt og udvendigt og vask alle karme og paneler ned ved samme lejlighed. Har I radiatorer siddende under vinduerne eller andre steder, kan I tage dem med ved samme lejlighed. Husk også at sende støvekosten en tur ned bag radiatoren for at fjerne spindelvæv og andet skidt herfra.

Støv derefter grundigt alt af og vask alle flader på møbler, borde og andre falder overalt i boligen.

Bank løse tæpper og puder og støvsug resten

Dernæst er det på tide at tage løse tæpper, hynder og puder udendørs og få banket dem godt og grundigt fri for støv. Måske er der en eller flere at husstandens medlemmer, der vil have godt af, at komme af med nogle aggressioner på den måde. Er det ikke tilfældet, kan I skiftes til at banke efter tur, efterhånden som I bliver trætte.

De tæpper, puder og møbler, der ikke lader sig fragte udendørs til gennembankning, skal støvsuges grundigt med støvsugeren. Men før I går i gang med det, så giv også støvsugeren en forårsrengøring, hvor I får tømt og rengjort støvsugeren indvendigt og skiftet eller vasket alle filtre i maskinen. Det giver den en hel del af den sugekraft tilbage, som støvsugeren havde, da den var ny.

Eventuelle gulve uden tæpper vaskes og så er I ved at være igennem.

Når først I er færdige, kan I ikke undgå at bemærke, at foråret og friskheden er kommet indendørs. Det samme har følelsen af ny begyndelse.

 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her