Tjek dine el-installationer, øg brandsikkerheden og spar på el-regningen

0
586

Tjekker du dine el-installationer mindst en gang om året, gør du dig selv og din familie en stor tjeneste.  Ved at gennemgå alle synlige el-installationer og rengøre dem, mindsker du nemlig brandfaren og kan måske tilmed spotte et par besparelser på elregningen undervejs.

Har du et par timer, du gerne vil spendere på noget meningsfyldt derhjemme, kan du både øge brandsikkerheden og spare penge på strømregningen ved at bruge dem på at tjekke boligens el-installationer igennem.

Til formålet er det en god ide at have et velassorteret skruetrækkersæt med skruetrækkere i forskellige størrelser og med både lige- og stjernekærv. Medbring også en støvkost og eventuelt en søger.

Gennemgå alle stikkontakter

Det handler om at gennemgå stikkontakter, samledåser og forlængerledninger overalt i boligen for at kontrollere, at de fungerer, som de skal. Samtidig er det en god ide at kontrollere, at alle tilsluttede ledninger og stik er hele og pæne. Der må ikke være fri adgang til uisolerede kobberledninger nogen steder.

Nedbring antallet af tilsluttede apparater pr. stikkontakt

Tjek og vurdér også, om du med fordel kan omarrangere eventuelle samledåser, så du fordeler belastningen mellem flere stikkontakter frem for en. Er der mere end fire apparater sluttet til en enkelt stikkontakt, øger det risikoen for overbelastning. Det kan få el-ledningerne til at blive meget varme og i den sidste ende antænde en brand.

Tjek også forlængerledninger og tromler. Især el-tromler kan blive meget varme ved overbelastning og bør aldrig være en del af de faste el-installationer.

Tjek el-apparater og gennemse samlinger

Tjek også de tilsluttede el-apparater. Fungerer de som de skal, virker tænd/sluk-knappen og er tilslutningsledningen hel, pæn og fri for buk.

Tjek også samlemuffer og andre frit tilgængelige samlinger igennem. Sæt en skruetrækker i samlemufferne og mærk efter, om skruen kan strammes. Træk i ledningerne og se om du kan trække dem ud – men husk lige at slukke på kontakten først.

Rengør el-installationerne undervejs og overvej brugen

Undervejs kan du med fordel også lige fjerne nullermænd, støv og døde insekter, der ellers nemt kan gå ild i, hvis elinstallationerne skulle blive overophedede på grund af overbelastning.

Overvej samtidig hver eneste omformer og pause-tændte el-apparat på vejen. For hovedparten af dit strømforbrug går faktisk netop til el-apparater, du kun bruger en brøkdel af den tid, de rent faktisk er tændt. Så her ligger der tit en stor besparelse og vender på dig.

Hvilket el arbejde må du selv udføre?

Spørgsmålet er altid, hvor grundigt du må og kan gå til værks, før du er nødt til at overlade opgaven til en autoriseret el-installatør. Her er tommelfingerreglen den, at det der er synligt og tilgængeligt, må du gerne selv røre ved.

Det vil sige, at så længe du kan bruge eksisterende installationer og ikke skal til at sætte nye installationer som stikkontakter eller lampeudtag op, må du selv udføre arbejdet.

Så du må altså godt tjekke, om ledningerne i samlemufferne i lampeudtaget i loftet er skruet forsvarligt fast og sætte en forlængerledning fra udtaget og hen til det sted, hvor du vil hænge en lampe op. Men husets faste installationer og ledningstræk i vægge og murværk, må du ikke røre ved.

 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her