Komposter – lav din egen gødning og jordforbedring

0
868

Kompost er gødning dannet af nedbrudt have- og køkkenaffald. Det tager 1-2 år at lave kompost med mindre du varmkomposterer, så kan du ca. halvere nedbrydningstiden. Men hvordan komposterer du? Hvad kan du kompostere? Hvor skal du kompostere? Og hvad skal du bruge for at kompostere? Det giver vi dig svarene på her.

Kompostering er faktisk ret hyggeligt og behøver ikke være besværligt. Men ja, lidt arbejde skal der da til. Til gengæld nedbringer det mængden af dit køkken- og haveaffald i dagrenovationen, og du slipper for besværet med at køre større haveaffald til genbrugsstationen. Og så er det helt klart billigere end at købe gødning og kompost.

Hvad er kompost?

Kompost er naturlig gødning og jordforbedring dannet af nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald. Når komposten er helt omsat føles, ligner og dufter det som muld – en let, porøs jord, som kan gavne i din have.

Kompostering i kompostbeholder eller i kompostbunke

Allerførst skal du afgøre, om du vil kompostere i en kompostbunke eller i en kompostbeholder. Der er fordele og ulemper ved begge dele.

Kompostbeholdere fås i mange udgaver, men der er to typer: En åben med jordkontakt og en lukket.

Fordele ved den lukkede kompostbeholder

  • Den ser pæn ud i en lille villahave.
  • Der kan ikke komme rotter i den.

Ulemper ved den lukkede kompostbeholder

  • Den har begrænset kapacitet.
  • Det er sværere at kompostere i en lukket beholder end i en bunke – især om vinteren.

Kompostering i en åben kompostbeholder og kompostering i en fritliggende kompostbeholder har stort set enslydende fordele og ulemper. Dog har den åbne kompostbeholder den fordel frem for kompostbunken, at den er mere pladsbesparende. Til gengæld er det nemmere at udvide kompostbunken, hvis du har brug for mere plads end forventet.

Hvad kan man kompostere?

Du kan kompostere al slags haveaffald – eller næsten, for det er naturligvis ikke smart at komme ukrudtsfrø og -rødder eller syge planter i din kompost, da det så kan sprede sig i din have. Større stykker haveaffald bør klippes i mindre stykker – til hvilket formål en kompostkværn er særdeles nyttig – mindre stykker haveaffald komposterer hurtigere end store stykker.

Grønt ikke tilberedt køkkenaffald kan også komposteres. Undlad dog råt kød og fiskeaffald – da det kan tiltrække rotter og ræve – og skrællen fra sprøjtet frugt (banan- citrusskræller) – da de midler de bliver sprøjtet med, kan forsinke eller helt forhindre nedbrydningen.

Hvordan komposterer man?

Spred et tyndt lag grene og kviste i bunden. Bland haveaffald og køkkenaffald grundigt, og bred det ud ovenpå. Fyld op med køkken- og haveaffald, til beholderen er fuld – husk at blande godt.

Vand bunken med rigeligt vand. Dæk evt. med et tykt lag halm, en presenning eller et gammelt tæppe. Det holder på fugten. Hvis du overdækker kompostbunken, skal du huske at vande jævnligt. Det er også en god idé at vende komposten rundt med en haveskovl eller havegreb indimellem. Det fremmer nedbrydningen.

Efter 1-2 år er affaldet omdannet til færdig kompost, men du kan også bruge delvist omsat kompost som jorddække i bede med planter, du gerne vil beskytte mod frost.

Overdækningen af kompostbunken er et must, hvis du varmkompostere, og det er det også at vende bunken efter et par uger. Endvidere skal du have mindst 1 kubikmeter haveaffald for at kunne opretholde temperaturen på ca. 60 grader.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her