Sådan tjekker du huset for skimmelsvamp

0
811

Skimmelsvamp kommer oftest snigende, uden at du opdager den i tide. Pludselig en dag er den der, når du flytter køleskabet, kommer ned i kælderen eller op på loftet. Der sidder den så! I bedste fald kun som små, sorte prikker. I værste fald som store, sorte skjolder! Læs med her og lær at opdage og behandle skimmelsvamp i tide.

Skimmelsvamp er virkelig skadelig for indeklimaet og kan give både astma og allergi. Den opstår i fugtige områder af huset, f.eks. på steder hvor der dannes kondens på grund af at varme og kulde mødes. Skimmelsvamp opstår også nemt i badeværelset og andre steder i boligen, hvis der ikke bliver luftet godt nok ud.

Her gemmer skimmelsvampen sig også

De fleste af os kender sikkert risikoen for at få skimmelsvamp på badeværelset, hvis vi ikke får luftet godt nok ud, efter vi har været i bad. Fugten giver god grobund for skimlen. Det samme gælder i alle andre rum i boligen, hvor det kniber med udluftningen.

Skimmelsvamp kan gemme sig de mest overraskende steder.

Men der er også masser af steder, hvor du næppe forventer, at skimmelsvampen kan opstå. Det gælder for eksempel loftrum med dårlig udluftning. Her kan skimmelsvampen føres ind med vinden og sætte sig på de ting, de fleste har opmagasineret på luftet. Det skyldes den fugt, der ofte opmagasinerer sig i tingene, fordi de står i et uopvarmet lokale.

Selv om du nok kan leve med lidt skimmel på loftet, får du problemet ind på livet, den dag du tager tingene ned. Derved slæber du også skimmelsvampen med ned i boligens øvrige rum.

Har du brændeovn indendørs, slæber du også en masse skimmelsporer med ind sammen med brændet. Skimlen sidder i brændet. Især hvis det er fugtigt. De frigøres til luften i boligen, så snart du læsser brændet af indendørs. Sørg derfor altid for, kun at fyre med knastørt brænde og tag aldrig mere brænde ind af gangen, end du forventer at skulle brænde af.

Et tredje sted hvor der tit opstår skimmelsvamp helt uventet, er f.eks. i reoler og på den skabsside inde i køkkenskabet, der vender ind mod muren. Her kan der opstå så store temperaturforskelle mellem væg og inderside på skab og reol, at der opstår kondens. Det giver grobund for skimmelsvampen, lige som eventuelt vand der ikke er tørret ordentligt af syltetøjsglasset eller bunden af gryden, kan danne grobund for skimmelsvamp.

Tjek altid om skimlen har bredt sig

Uanset hvor du opdager skimmel, er det vigtigt at undersøge, om det har spredt sig til steder, du ikke umiddelbart kan se. Det kan f.eks. være bag reolen, bag skabet, bag tapetet eller under køleskabet, hvis det har lækket lidt af det overskudsvand, der løber ud fra overløbsrøret i bunden af køleskabet. For når først skimmelsvampen får fat, har den rigtig travlt med af formere sig.

Sådan behandler du skimmelsvamp

Så snart du opdager skimmelsvamp, bør du se at få fjernet det. Det gøres bedst ved at vaske den angrebne overflade med f.eks. Rodalon eller Klorin. Sidstnævnte skal du være forsigtig med på farvede overflader. Du kan også bruge Hysan, der er et middel i familie med Rodalon.

Køb eventuelt en lille elektrisk malersprøjte til at sprøjte rengøringsmidlet på med. Det er praktisk, hvis der er tale om et større område, der er angrebet af skimmelsvamp.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her