Snerydning og alt det andet

0
583

Sneen er faldet over det meste af landet. Lidt mere nogle steder end andre. Tilligemed er det vinterferie. Børnene har travlt med at bygge snehuler, kælke og i det hele taget lege i sneen. Men du har ikke tid til at lege med, men travlt har du. For der skal ryddes sne og is og forebygges skader på mennesker og bygninger.

Dit hus – især tag og loft – kan være udsat, når sneen er faldet, hvis det fyger, og når sneen smelter igen og bliver til vand. Masser af vand måske ovenikøbet. Du har forhåbentligt hældt lidt af vandet fra regnvandstønden, hvis den var fyldt helt op, for ellers risikerer du, at den sprænger, når vandet bliver til is og derved udvider sig.

I sne står urt og busk i skjul

Det er så koldt derude. Og det er ikke løgn. Men så kan du passende holde varmen ved skovle sne. Som husejer er du nemlig ansvarlig for, at fortovet er ryddet for sne og is, så ingen kommer til skade. Så i gang med sneskraber eller skovl, og se at få sneen væk.

Bagefter skal du strø salt eller grus. Det kan du gøre med en så- og saltspreder. Fjern også istapper, der kan falde ned og ramme folk og ligeledes sne fra taget, hvis det kan ende med sneskred og ramme forbipasserende.

Ud over fortovet skal vejen hen til skraldespanden, hoveddøren og postkassen være sikker og farbar.

Fjern også den sne, der ligger på taget af drivhuset, udhuset eller carporten – flade og lette tage og tage med lav hældning kan ikke altid tål vægten fra de tunge snemasser.

DMI vejret lover mildere vejr

Det kan godt være vi er heldige – eller uheldige, som man nu ser på det – at der ikke kommer mere sne. Men når det bliver varmere i vejret – og det gør det på et eller andet tidspunkt – så smelter sneen. Og det bliver til vand.

Derfor bør du tjekke, om der er kommet sne ind på loftet. Det sker oftest, når det fyger. Fygesne kan komme ind gennem selv de mindste revner. Når sneen smelter og bliver til vand, kan det resultere i alvorlige vandskader.

Ligeledes bør du holde øje med og fjerne store mængder sne tæt op ad huset – i kælderskakte, lyskasser og lignende – da det også kan forårsage frost- og vandskader.

Forsikringen dækker manglende snerydning

Skulle uheldet være ude, så dækker din forsikring – måske. Din husforsikringer dækker som regel ødelagte bygninger/bygningsdele pga. tung sne og lignende. Men kun hvis du har forsøgt at undgå skaderne – hvordan du så vil bevise det.

Til gengæld er det ikke alle forsikringer, der dækker vandskader som følge af fygesne.

Hvis forbipasserende kommer til skade – falder på dit fortov, bliver ramt af sneskred eller istapper – dækker din husforsikring også. Nogle forsikringsselskaber kræver dog bevis for det glatte føre.

Hvis du selv kommer til skade, er det din ulykkesforsikring, der skal i spil.

Skal vi ikke bygge en snemand?

Når alt det er klaret, så kan du kælke med ungerne, tage en sneboldkamp eller bygge en snemand. Det er nemmest at bygge en snemand, når temperaturen er lige over frysepunktet. Så binder sneen bedst sammen. God fornøjelse!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her