Rengøring! Er der noget vi hader mere end rengøring? Den sure tjans der bare skal overstås. Men hvorfor ikke optimere rengøringen og fordele den på flere hænder? Så er den hurtigere overstået og alle hurtigere og nemmere komme til at lave det, de gerne vil. Her giver vi dig en flok gode råd til at optimere din rengøring.
Der er næppe mange, der bryder sig om at gøre rent. Det skal bare overstås, så du kan komme videre med dit liv. Men ved kun at gøre rent der, hvor det er nødvendigt, gøre indretningen nemmere at rengøre og få alle til at hjælpe med, kan du med en forholdsvis lille indsats optimere rengøringen derhjemme.
Gør kun rent der, hvor det er nødvendigt
Skær ned på de gange, du kommer forbi steder, hvor det ikke er tvingende nødvendigt at gøre rent hele tiden. Spejle og vinduer behøves ikke pudses af hver uge og aftørring og støvsugning af rene flader kan gøres med større intervaller.
Prioriter køkken og badeværelse for at holde hygiejnen høj og ryd op og gør rent de steder, hvor det er nødvendig at mere sikkerhedsmæssige årsager som f.eks. gangarealer, omkring brændeovne og centralvarmeanlæg med videre. Tør også op, så snart der spildes noget, der kan glides i og tør efter, hvis der ligger rester af rengøringsmidler eller vand efter rengøringen på gulvet.
Gør indretningen mere rengøringsvenlig
Den måde vi indretter hjemmet på, kan være med til at gøre rengøringen mere besværlig eller kræve oftere rengøring end nødvendigt. Det gælder især de steder, hvor ting har det med at hobe sig op. Her kan det være en fordel at få hængt tingene op, så gulvet er frit og hurtigt kan gøres rent.
Brug hylder, kurve og kroge, så det samtidig inviterer til, at man lige får sat sine sko på plads, hængt trøjen op og samlet handsker, huer og andre løsdele sammen, så de ikke ligger og flyder alle vegne.
Tag også og saml ledninger med kabelbindere eller skjul dem i kabelbakker, så de ikke ligger og samler støv. Det gør det nemmere at holde orden og lettere at gøre f.eks. køkkenbordet rent i en fart. Det samme gælder ledninger på gulvet.
Det er også en god ide at sætte store planter på rulleplader og måske montere hjul på det ene par ben på den store lænestol eller sofa. Så kan den nemt flyttes af en enkelt person, bare ved at løfte stolen eller sofaen i den modsatte ende.
Skip også gulvtæpperne alle de steder, hvor du kan. Glatte gulve er nemmere at holde rene og gulvtæpper er ufatteligt gode til at samle støv, skidt og møg. Det kræver ekstra meget tid med støvsugeren og jævnlig rensning af tæppet.
Tætn alle revner og sprækker, så der ikke sætter sig støv og møg i dem. Det gælder langs karme, fodpaneler og dørtrin. Anskaf en god fugepistol og en gang bygningssilikone og gå hele huset igennem for revner og sprækker. Drop eventuelt også dørtrinene helt, så det er nemt at gå fra rum til rum med støvsuger eller gulvmoppe.
Sæt alle i sving med rengøring
Skal rengøringen overstås hurtigere, så sæt hele familien i gang. Alle kan være med fra de er omkring en 8-10 år og opefter. Det er sikkert ikke populært hos teenagerne. Men så kan det jo blive en del af arbejdet, der skal udføres, for at de kan få lommepenge.
Giv alle en eller flere opgaver og sæt tropperne i gang, så der først gøres rent i højden – afstøvning og nedfejning af spindelvæv og støv. Dernæst tages bordpladerne og skabssiderne. Til sidst sluttes der af med rengøring af gulvfladerne.
Opstil også nogle grundregler for daglig opførsel, så alle husstandens medlemmer lærer, at der ikke skal slæbes skidt og møg ind udefra, at man tørrer op efter sig, hvis man spilder og rydder op, når man har rodet. Det gør al rengøring meget lettere.