Gode grunde til at have en affugter

0
586
Woman changing water container of dehumidifier at home. Dampness in apartment. Modern air dryer technology

Hvis du oplever fugt i din bolig, bør du reagere på det, især hvis det er noget, der opstår hyppigt. Fugt kan skyldes et underliggende problem i boligen – for eksempel dårlig isolering – men det kan også være opstået på grund af enkeltstående episoder som for eksempel skybrud og sprængte vandrør.

Når du har fundet ud af, hvor dit fugtproblem kommer fra, er det måske tid til at investere i en affugter. En affugter kan være en stor hjælp, når du vil sikre et godt indeklima i din bolig. En affugter fjerner fugt fra luften og sænker dermed rummets luftfugtighed. Det kan være en vigtig investering til din bolig, da en god affugter potentielt kan forhindre skimmelsvamp i at udvikle sig. Luftfugtigheden skal gerne være mellem 30 og 60%, og hvis den er højere, bør der gøres noget.

Få bedre udluftning i badeværelset

Det ses især i ældre boliger, at badeværelset er placeret i midten af boligen. Er det tilfældet, mangler der et vindue, man kan åbne, efter man har været i bad. Når vinduet mangler, er det svært at få al fugten ud af badeværelset. Med tiden kan der derfor nemt opstå skimmel. Her vil en affugter gøre underværker. En affugter kan ikke kompensere fuldstændigt for et manglende vindue, men den vil helt sikkert gøre en stor forskel, så du får nedsat luftfugtigheden gevaldigt efter bad.

Få nedsat luftfugtigheden ved tørring af tøj indendørs

Det er ikke alle, der ejer en tørretumbler eller har en have til rådighed, hvor vasketøjet kan hænge ude og tørre. Hvis du for eksempel bor i lejlighed, har du måske kun en fælles vaskekælder, og det er ikke sikkert, du har lyst til eller mulighed for at tørre tøjet dernede. Derfor er der mange, der vælger at tørre tøj inde i boligen på et tørrestativ. En af problemerne ved denne løsning er, at rummet, hvor tøjet hænger til tørre, får en høj luftfugtighed på grund af de fugtige klæder. Nyvasket tøj har som regel brug for at hænge til tørre i et døgn eller mere, hvis det hænger indendørs. Her vil en affugter være et praktisk redskab, så du kan holde rummets luftfugtighed nede, mens tøjet tørrer.

Få bedre indeklima i kælderen

Har du en kælder, er du sandsynligvis allerede bekendt med fugtproblemer. Kældre er kendte for at være store fugtsyndere, da udluftningsmuligheden hernede er begrænset. Det kan derfor være en god investering at investere i en affugter, som kan stå fast i kælderen. På den måde bliver det mere behageligt at befinde sig i kælderen, dine opbevarede ting får bedre overlevelsesvilkår, og du mindsker risikoen for, at fugten fra kælderen trækker op i resten af hjemmet.

Mindsk din allergi

Endnu en god grund til at få en affugter er, at du kan mindske allergiske reaktioner. Støvallergi er for eksempel et almindeligt onde blandt mange mennesker. Støvmider trives, ligesom skimmel, godt i fugtige miljøer. Døjer du meget med støvallergi, selvom du støvsuger og gør rent hele tiden, kan det være, at problemet i stedet skyldes høj luftfugtighed. Prøv derfor at stille en affugter ind i hjemmet og se, om det kan afhjælpe reaktionen.

Hvilken affugter skal jeg vælge?

Der findes forskellige typer affugtere på markedet, der egner sig til forskellige rum og arealstørrelser. Kig for eksempel på tests og anmeldelser, eller spørg i butikkerne, for at finde de bedste affugtere til dine behov. Nogle affugtere nøjes heller ikke blot med at affugte, men kombinerer for eksempel affugtning med luftrensning. Denne type affugter er god til de rum, hvor du både ønsker at sænke luftfugtigheden og rense luften for støvpartikler, røg og lugt.

Derudover er det en god idé at investere i affugtere, der automatisk tænder og slukker, når luftfugtigheden henholdsvis stiger og falder. Det er især denne type automatiske affugtere, du bør vælge, hvis den skal stå i kælderen eller et andet sted, hvor du sjældnere befinder dig. Så skal du nemlig ikke selv holde øje med, hvornår den skal tændes og slukkes.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her