Disse 4 ting er vigtigst at vedligeholde først på dit hus

0
629

Når du skal prioritere, hvad der er vigtigst at få vedligeholdt først på huset, skal du først gå efter at reparere det, der giver fugt og vand mulighed for at trænge ind. Dernæst kommer murværk, træværk og vinduer og døre.

Som husejer ved du, hvor lidt tid der er til at vedligeholde huset. For din sparsomme fritid vil du naturligvis helst slappe af i og familie og venner skal der også være plads til. Så tit ender du med alt for lidt tid til at få udbedret de små skader og den slitage, du ikke kan undgå opstår hen over tiden – hverken udendørs eller indendørs.

Derfor er du oftest nødt til at prioritere og så få lavet det, der er vigtigst og håbe på, at du også får tid til de mindre vigtige detaljer, før det udvikler sig til noget mere akut.

Vand er farligt – så hold det ude

Når du skal prioritere vedligeholdelsen af din bolig, skal alt hvad der handler om at holde vand og fugt ude af boligen altid vægtes højest. Vand kan forårsage en masse ødelæggelser – oftest af den slags som kommer snigende over tid. Det gælder både råd, skimmel og svamp, som over tid kan tage livet af f.eks. tagkonstruktionen eller gulvet eller give fugt- og misfarvningsskader i boligen.

Så er der slået noget af et tegl, en tagplade som har løsnet sig eller en tagrende, der er revnet, har de førsteprioritet over alt andet. Det samme gælder løse fliser eller sætningsrevner i badeværelset – både på væggen og i gulvet. Det kan åbne op for fugt og vand, der med tiden kan forårsage store skader i murværk og grundstykket under badeværelset, samt løsne fliserne m.v.

Murværket skal være helt

Murværket er det næste, du skal vælge før alt andet. Her er det især sålbænkene under vinduerne, som har topprioritet. Er de revnet eller beskadigede, åbner det op for, at vand kan trænge ned i det underliggende murværk. Det kan igen føre til sætningsrevner i murværket og til at hulmursisoleringen falder sammen.

Tjek også fugerne mellem murstenene. Dårlige fuger kan også give fugtskader på murværket. Det samme gælder soklen. Er den revnet, åbner det op for fugten og heraf følger frostsprængninger og endnu værre problemer.

Så frem med murerbaljen, mørtlen og murerskeen og få repareret murværket.

Træværket skal være helt og tæt

Træværket på huset skal også være i orden. Især vindskederne og topbrættet på disse er udsatte for fugt. Det kan få dem til at rådne, så de nemmere kan falde af under en storm. Det åbner op for, at vinden kan få bedre fat under taget. Det kan få katastrofale følger, hvis først stormen får blæst tegl eller tagplader af.

Husk at give træet regelmæssig træbeskyttelse. Tjek også træet regelmæssigt for råd ved at se, hvor nemt det er at stikke en syl eller lille skruetrækker ind i træværket.

Vinduer og døre skal være i orden

Nederst på prioriteringslisten kommer vinduer og døre. Men de er vigtigt, fordi de udgør den tyndeste del af husets klimaskærm. Derfor skal du være særlig opmærksom på deres tilstand og hvor gode de er til at holde kunde og vind ude.

Tjek tætningslisterne og tjek træets friskhed på samme måde som med andet træværk. Tjek også fugerne rundt om vinduer og døre. Slutter de ikke tæt, åbner det op for fugt og vand. Det kan både få vinduer og døre til at rådne hurtigere og trænge ind i murværket og give problemer der.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her