Udekøkken – hvordan?

0
1076

Det er hyggeligt at lave mad i det fri, når den danske sommer tillader det. De fleste af os gør det nok allerede, når der grilles, eller hvis du nogle gange laver mad over bål. Men hvorfor ikke flytte hele køkkenet ud i det fri? Se med her, og se hvad du skal overveje, når du vil etablere et udekøkken.

Skal udekøkkenet være hjemmelavet, skal det være fastmonteret, hvilke elementer skal det indeholde, hvordan skal du i det hele taget gribe det an? Det får du fif, råd og vejledning til herunder.

Mobilt eller fastmonteret udekøkken

Et af de første spørgsmål du skal overveje, er om udekøkkenet skal være fastmonteret et bestemt sted på grunden. Det kræver en egnet plads – evt. overdækning og evt. afskærmning for vinden.

Vil du have et køkken, der kan flyttes rundt på grunden, så skal det være handy at flytte rundt på. Du skal også være klar over, at hvis du vil have et mobilt udekøkken, så er det sværere at få etableret, vand, afløb, strøm, opbevaring osv.

Hvilke elementer skal et udekøkken indeholde

Hvilke elementer, der skal være i dit udekøkken, afhænger naturligvis af dine behov og krav til køkkenet. Et udekøkken må gerne være primitivt, men det skal fungere, uden du skal løbe til og fra køkkenet i boligen hele tiden, ellers kan du lige så godt lave maden indendørs.

Køkkenbordet

Allerførst skal du have et arbejdsbord. Det skal have en behagelig højde, det skal have en bordplade, der er nem at rengøre, og det skal have plads nok til spækbræt og de råvarer, der skal tilberedes.

Kogeplade

Derudover skal du have mindst ét gasblus eller én el-kogeplade til at tilberede f.eks. pasta eller andre ting, du ikke kan eller vil grille. Falder valget på en el-kogeplade, skal du også tænke på en strømløsning. Det kan være en udendørs stikkontakt, eller det kan være en løsning med en forlængerledning.

Grillen har du sikkert allerede, men måske skal der også være plads til en pizzaovn?

Opbevaringsplads

Opbevaringsplads til gryder og pander, andre køkkenredskaber, krydderier og krydderurter vil også være optimalt, men selvfølgelig kan du også samle det sammen hver gang på en bakke eller i en kurv fra det indendørs køkken.

Opbevaringsplads kan bestå af skabe, hylder og lignende under arbejdsbordet, på væggen, hvor det fastmonterede udekøkken er placeret, eller det kan være et gitter, der monteres på væggen eller arbejdsbordet. På gitteret hænges kroge til grillhandskerne, knivene, grydeskeerne osv.

Vask og afløb

Skal dit udekøkken fastmonteres, kan du montere en vandhane, vask og et afløb, men ellers kan haveslangen eller en dunk vand og en spand være den primitive løsning.

Affaldsspand

Glem ikke en affaldsspand, så affaldet ikke ligger og flyder på bordet eller blæser rundt i haven.

Hjemmelavet eller købt

Er du handyman, så klarer du snildt selv at bygge et udekøkken, og det kan da være en tilfredsstillende løsning. Men er du mere til at købe et komplet udekøkken, så er det bestemt også en mulighed.

Ligegyldigt hvad du vælger, så skal du frem med tegnebrættet og gøre dig nogle overvejelser om, hvordan det færdige resultat skal være.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her