Tjekliste til skybrud

0
584

Selv om vi ikke har nogen officiel regntid herhjemme, er det mest i sommerhalvåret, at vi kan forvente skybrud. Men hvordan undgår du som husejer, at få massive skader på din ejendom. Det giver vi dig en tjekliste til i denne artikel.

Sommeren er over os. Det er en dejlig årstid, men desværre også den tid på året, hvor vi oftest er udsat for skybrud. Dem har der været mange flere af i løbet af de seneste år og der er intet, som tyder på, at der kommer færre i fremtiden.

Så vi kan lige så godt vende os til dem og forberede os selv og boligen så godt som muligt på at modstå de massive vandmasser, der falder ned fra oven. Det kan du gøre, ved at følge nedenstående tjekliste. Med disse ting på plads, kan du effektivt minimere omfanget af eventuelle skader eller helt undgå, at de opstår.

Luk alle døre og vinduer

Varsler DMI skybrud og kan du se, at det trækker op, skal du skynde dig at lukke alle åbne døre og vinduer – også selv om det er varmt. Det gælder især, hvis du har kældervinduer eller døre i kælderen, som står åbne.

weather-1615103_1280

Anskaf eventuelt sandsække til at lægge foran døren i kælderskakten og sikr større vinduespartier ved at skrue en træ- eller anden form for plade foran vinduerne.

Tjek afløb og tagrender

Gør det til en fast rutine, at tjekke afløb og tagrender regelmæssigt for blade, grene og andet nedfaldent affald. Ved at sikre, at vandet kan løbe fra taget og væk fra huset, minimerer du risikoen for, at der opstår vandskader.

Afsæt tid i kalenderen minimum 2 og gerne 4 gange om året til at gennemgå alle tagrender, afløb og regnvandskloakken. Så er der størst sandsynlighed for, at der ikke sidder noget, som kan bremse vandet i at løbe væk.

Tjek terrænforløbet rundt om huset

Hvis jorden rundt om huset hælder ind mod bygningen, bør du sørge for at etablere afløb hele vejen rundt eller lægge et omfangsdræn ned omkring huset.

Alternativt kan du grave nogle kanaler rundt om huset, der kan lede regnvandet væk, hvis du først opdager det, lige før der kommer et stort skybrud. Vælger du denne løsning, er det naturligvis vigtigt, at renderne har fald væk fra huset, så vandet kan løbe fra.

Luk ventilationshuller i vægge og grundstykke

Har du ventilationshuller i væggene eller i grundstykket, kan det være en god ide, at få dem lukket, Så kan der ikke komme vand ind. Især ventilationshullerne i grundstykket er vigtige at få lukket, hvis vandet skulle stige op langs grunden af huset.

Fjern indbo fra kældergulvet

Har du kælder under huset, er det en god ide, at fjerne alt det fra gulvet, der ikke kan tale at få vand. Det gælder både indbo, flyttekasser og andre opbevaringskasser, samt frysere og andre elektriske apparater, der står direkte på kældergulvet.

Har du reoler i kælderen, skal de helst være af stål. Så kan de tåle at få vand og bliver ikke misfarvede, hvis der f.eks. trænger beskidt kloakvand op under skybruddet.

Afspær kloakken

Har du et gulvafløb i kælderen eller stuen, eller har du en kloakbrønd i nærheden af grunden, er det en god ide at få installeret et såkaldt højtvandslukke i den.

Har du endnu ikke fået det gjort, når du får varsel om skybrud, kan du i stedet lægge en stor plastiksæk eller vandfast plade hen over gulvafløbet og så lægge en eller flere sandsække henover.

Læg derefter en træ- eller anden plade ovenpå og læg yderligere vægt ovenpå den. Enten i form af flere sandsække eller ved at sætte en lægte i klemme mellem pladen og loftet. Husk at lægge et bræt mellem loftet og enden af lægten, så loftet ikke bliver ridset eller beskadiget på anden måde.

Anskaf en dykpumpe

Får du vand ind under skybruddet i f.eks. kælder eller stueplan, handler det om at reagere hurtigt og få vandet pumpet væk. Derfor er det en god ide at anskaffe en dykpumpe med tilhørende lang slange, der kan lede vandet ud af boligen igen.

Jo hurtigere du sætter ind, jo mindre og færre skader opstår der som følge af oversvømmelsen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her