Hvornår skal hækken klippes?

0
1324
Sådan finder og udbedrer du de knirkende gulvbrædder, der har irriteret dig så længe. Det kræver bare en hammer, en dyknagle, et lille bræt og en god portion tålmodighed.

Hækken skal klippes inden sankthans, er en tommelfingerregel for haveejere, men det er langt fra rigtigt. Der er nemlig stor forskel på hække. Og ligesom de ikke kan klippes/beskæres ens, skal de heller ikke klippes/beskæres på samme tid af året. Det afhænger helt af hækplantens art, vækstform og -hastighed. Få gode råd til, hvordan og hvornår hækken skal klippes.

Der findes mange forskellige typer hækplanter. De fleste stedsgrønne hække bør beskæres/klippes i perioden marts til juni. Nogle kan beskæres hårdt, andre tåler ikke hård beskæring.

Herunder får du vejledning til, hvordan og hvornår forskellige hækplanter skal beskæres.

Buskbom tåler det meste

Har du en hæk af buskbom, har du valgt en hæk, der tåler det meste. Den kan tåle ekstreme formklip og kan tåle en hård beskæring. Så fat roligt din hækkeklipper, og gå i gang.

Buskbom bør formklippes og beskæres mindst to gange om året – forår og efterår – hvis du vil have et smukt udseende resultat.

Hvornår skal hækken af taks klippes?

Taks er et nåletræ, der tåler hårdere klipning og beskæring end så mange andre nåletræer. Den er ligesom buskbom nem at formklippe i forskellige figurer.

Med lidt øvelse kan du klippe takshækken i form med en hækkeklipper på el, ellers brug en beskæresaks.

Bøgehækken – den traditionelle danske hæk

Bøgehækken er nok den mest anvendte type hækplante i Danmark. Den er let at passe, men sørger du ikke for at beskære den, kan den blive både høj og bred. I så fald skal du beskære den både på siderne og i toppen, men ikke samtidig, da det bliver for hårdt for den.

Bøgehækken kan tilbageskæres fra januar til april – almindelig klipning kan ske hele sommerhalvåret.

Beskæring af kristtorn

Kristtornen er en plante, du skal lade være i fred om foråret. Den skal lige have tid til at komme sig efter vinteren. Hvis du skal have en flot kristtornhæk, skal du skære de nye skud af hen omkring oktober måned.

Det siges, at hvor du skærer en gren over, kommer der 2-4 nye ud. Så er der masser af flotte grønne kristtorngrene med røde bær til juledekorationerne.

Thuja er for den garvede

Thujahækken er nok en af de sværeste hæktyper at have med at gøre, når det gælder beskæring. Hvis du ikke holder den vedlige fra start af, får du nok at gøre, for den er utroligt svær at gøre pæn igen, hvis den først har vokset sig vild og uregerlig.

Du må aldrig klippe en thuja ind til, hvor den ikke er grøn mere, for så er den ikke i stand til at sætte nye skud.

Det bedste tidspunkt at klippe og trimme thujaen på er i juli måned.

Tilbageskærer du din thujahæk, vil den normalt blive brun og tabe mange nåle. Udfør dette arbejde i vinterhalvåret, så vil hækken blive grøn igen, når foråret kommer.

Laurbærkirsebær skal beskæres med beskærersaks

En hæk af laurbærkirsebær kræver ikke megen pleje, og den tåler kraftig tilbageskæring. Beskær i begyndelsen af juni og igen i slutningen af september.

Du bør aldrig klippe din laurbærkirsebærhæk med en hækkesaks eller elektrisk klipper, da det danner kedelige, brune rande langs sårene. Brug i stedet en beskærersaks.

Hvornår skal hækken klippes og bekskæres? Det svar afhænger helt af, hvilken type hæk du har. Få råd og vejledning til at klippe og beskære din hæk.

Hvornår skal hækken klippes? – Læs guiden til hvordan og hvornår

Hvordan og hvornår skal hækken klippes og beskæres? Det spørgsmål kan ikke besvares entydigt. Men læs med, og find ud af, hvornår din hæk skal klippes.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her