Tjek husets klimaskærm før vinterens komme

0
625

Har du tjekket husets klimaskærm? Det er ved at være sidste chance, hvis du skal forhindre, at vinteren skal forværre skader på udendørs træværk og ydremurer. For vinteren herhjemme betyder oftest endnu mere nedbør. Den megen regn øger risikoen for frostskader på både tag, ydremurer, vinduer, døre og andet træværk. Så det er nu, du skal have det repareret.

Tidligere var det sneen og frosten, som var den største udfordring ved det danske vintervejr. I vore dage er det den – om muligt – øgede nedbørsmængde kombineret med frostgrader om natten, der udgør den største trussel med boligens klimaskærm – altså ydremurer, tag, vinduer, døre og andet træværk.

Fugt og frost er en giftig cocktail for husets klimaskærm

Den megen nedbør giver øget fugt, der sætter sig i revner, begroninger og løst puds og træ. Når nattefrosten kommer, udvider vandet sig, når det fryser til is. Det giver frostsprængninger, der forværrer de skader, som der allerede er.

Derfor er det vigtigt, at du får gået alle dele af husets klimaskærm igennem og repareret de åbninger, der er, samt fjernet eventuelle begroninger, der også kan samle fugt og skabe frostsprængninger.

Tjek taget for alger, mos og løse tagplader eller tagsten

Start din inspektion af klimaskærmen med at gennemgå taget for begroninger og løse tagsten eller tagplader. Taget er den mest udsatte del af klimaskærmen og skal holde både fugt, vind og sne ude af boligen.

Derfor skal taget helst være så fri for mos og alger, som overhovedet muligt. Især langs samlingerne i taget. Tjek også alle tagsten og tagplader for revner og kontrollér om de sidder løst. Sørg for at efterspænde løse tagplader, udskifte revnede og fjerne alle begroninger inden frosten sætter ind.

Tjek husmuren og soklen for revner og ødelagte fuger

Undersøg også husmuren og soklen hele vejen rundt om boligen for revner i pudslaget, sætningsrevner eller manglende fuger mellem murstenene. Tjek også murstenene for revner, og kontrollér alle sålbænke for revner og undersøg om de ligger fast og slutter tæt under vinduerne. Anskaf et fugebræt, noget mørtel og andre murer-redskaber, hvis du vil reparere skaderne selv.

Igen bør alle skader udbedres inden frosten sætter ind og er vi først kommet ind i november er det tæt på at være for sent. For er den mørtel du har brugt til at udbedre skaderne med ikke ordentligt tør, hvis der kommer nattefrost, er der stor risiko for, at der opstår nye skader, der hvor du har repareret.

Døre, vinduer og andet træværk

Når det kommer til det udendørs træværk, skal det alt sammen gås efter på samme måde, uanset om det er træværket på vinduer, døre, kviste, udhæng, vindskeder, sternbrædder eller gavle.

Start med at tjekke farven på træet. Er det lysnet, bør du overveje at male det. Det kan dog godt vente til foråret. Hvad der er værre er, hvis træet har grå, hvide eller sorte skjolder. Det er nemlig tegn på, at træet er ramt af skimmel- eller anden svamp. Det nedbryder træværket og signalerer samtidig, at træet er mere fugtigt end godt er. Det øger igen risikoen for frostsprængninger.

Tjek også fastheden af træet med en skruetrækker eller syl. Kan du stikke den mere end 2-3 mm ind i træet, er det tegn på, at der er svamp eller råd i træet. Sørg for at få udskiftet træværket og sørg for øjeblikkelig behandling med træbeskyttelse, så snart de angrebne steder er skiftet ud.

Tjek også træet for revner, sprækker og afskallede overfalder. Det er åbner op for fugten, som igen åbner op for frostsprængninger i træværket.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her