Er du klar til vinterfrosten? Den har allerede været her, i hvert fald nattefrosten, men ikke så voldsomt endnu. Vinteren er ikke slået helt igennem endnu. Men hvis og når den gør, så er det vigtigt med frostsikring af planter, vandrør m.m. Se her hvordan du forbereder og forebygger skader og ærgrelser, når frosten rigtig sætter ind.
Der findes ingen regler om, hvornår eller hvorvidt du skal frostsikre dine planter, vandrør og lignende, men undlader du, kan du alligevel blive straffet. Dog ikke af lovens lange arm, men i hvert fald på pengepungen – plus at det kan føre rigtig mange ærgrelser med sig.
Frostsikring af planter i krukker
Har du krukker med planter stående i din have, så bør du vinterdække dem. Krukken bør være frostsikker, eller risikerer du, at krukken går i stykker. Men eftersom planten har begrænsede mængder af jord ”fryser” den også nemmere end de planter, der står direkte i jorden.
Du kan beskytte planterødder i krukker ved at dække dem med bobleplast, fiberdug, halmmåtter, kokosmåtter eller sækkelærred. Det bedste er minimum to lag bobleplast rundt om krukken. Synes du, det ser grimt ud, kan du pynte med et lag sækkelærred rundt om bobleplasten.
Bruger du fiberdug, skal du vikle minimum to lag rundt om selve planten. Halmmåtter og kokosmåtter vikles ligesom bobleplasten også rundt om potten i minimum to lag.
Fjern underskålen, så evt. vand i den ikke fryser til og beskadiger rødderne. Sæt også gerne potten i læ.
Vinterdæk havens planter
Nogle af havens planter klarer frost og kulde, uden du behøver at bekymre dig om dem.
I den modsatte grøft findes de planter, som du er nødt til at tage ind, hvis de skal klare vinteren – det gælder sommerblomster som pelargonie, ildkrone, krysantemum, australsk viol og flere, der ikke tåler frost, men som sagtens kan være mere end etårige, hvis du tager dem ind og sætter dem lyst.
Midt imellem er de planter, som kan overleve udendørs, hvis de får lidt hjælp – lidt læ og lidt varme. Dem kan du hjælpe ved at stoppe halm og visne blade rundt om dem. Lægge et lag gran på. Eller lægge/binde fiberdug på/om dem.
Husk regnvandsbeholderen
Er husets regnvandstønde ikke isoleret mod frost, er det en god idé at tømme den, eller som det mindste lade en del af vandet løbe af. Er den fuld af vand, risikerer du nemlig, at den sprænger, fordi vandet udvider sig, når det fryser.
For en stor regnvandstønde sker det ikke over en nat, da der skal en del frosttimer til, før alt vandet fryser til is.
Pas på vandrørene
Har du oplevet, at dine vandrør frøs – og måske endda sprang på grund af det – så ved du godt, hvilket stort arbejde det giver. Har du vandrør, der er i risikozonen for at fryse, når det bliver frost, så sørg for at holde cirkulationen i gang. Rør fryser nemmere uden cirkulation, så sluk ikke for cirkulationspumpen.
Hold temperaturen på mindst 17 grader. Det er indlysende, at hvis du slukker for varmen, er risikoen for frostsprængte rør meget større, end hvis der er varme på – det gælder selvfølgelig også i sommer-/fritidshuset.
Tjek din forsikring. Mange forsikringsselskaber dækker ikke frostsprængninger, hvis det skyldes utilstrækkelig opvarmning.