Insekter, der gør nytte

0
623

Som haveejer kender du helt sikkert problemet med insekter og kravl, der ødelægger dine pryd- og nytteplanter. Men der findes også insekter, der gør nytte. Ikke bare dem, der bestøver blomster, så du får en god høst af frugter med mere, men også dem, der holder de skadelige insekter borte eller nede. Men hvad kan du gøre for at få flere nyttige insekter?

Der findes insekter, der bestøver planternes blomster – f.eks. honningbier og humlebier – og der findes insekter, der bekæmper bladlus, viklere og andre uønskede ”gæster” i din have. Du kan selv gøre noget for at holde på eller tiltrække naturlige skadedyrsbekæmpere.

Nyttige insekter

Nogle af de insekter du skal være gæstfri overfor, kan være:

  • Mariehøns
  • Næbtæger
  • Løbebiller
  • Svirrefluer
  • Guldøjer
  • Snyltehvepse

Disse insekter er blot nogle af dem, der kan være gode at have i haven. En del af insekterne lever af smådyr, nektar og pollen, mens deres larver hovedsageligt ernæres af smådyr, som bladlus, viklere og lignende.

Ørentvister spiser også smådyr, som bladlus, men de har desværre også en forkærlighed for bl.a. frugtkød og støvdragere, så de kan også udøve stor skade på dine frugter og blomster.

Giv insekterne vinterlogi

Insekterne har brug for et sted at overvintre. Skaber du gode forhold for dem i din have, skal de nok blive – eller komme.

En bunke visne blade og blomsterstængler er et fint vinterhi for insekterne. Så fat haveskovl og havegreb, og saml bunker til vinterhi steder, hvor det ikke skader græs og andre planter. Det beskytter samtidig eventuelle løg og rødder mod frost. Synes du, det er grimt at se på, så dæk med afskåren gran.

Du kan også køre nogle af de nedfaldne grene efter efterårsstormene igennem din kompostkværn. For en bunke kompost er også et fint vinterhi for de nyttige insekter. Eller hvis du bruger brænde, så er brændestablen også et yndet bo.

Du kan også lade et hjørne af haven passe sig selv – hvis det ikke er meget imod dine grønne fingre – så brændenælder, skvalderkål og andet ukrudt får lov at gro. Du skal selvfølgelig sørge for, at det ikke breder sig til hele haven.

Eller du kan plante stedsegrønne bunddækkeplanter, skærmplanter, krydderurter osv. samlet i et hjørne, som vil være et godt yngle- og overvintringssted for insekterne. Sådanne tæt bevoksede områder tiltrækker nemlig insekterne, men og er samtidig også gode gemmesteder for skrubtudser og pindsvin.

Byd på mad i haven

Som nævnt er nektar og pollen det, som de voksne insekter lever af, mens det især er deres larver, der mæsker sig i de skadelige insekter.

Så sørg for at plante masser af forårsblomster, som juleroser, krokus, erantis og lignende, som blomstrer tidligt, så nytteinsekterne kan få ny energi i det tidlige forår, når de vågner og skal sætte en ny generation i verden.

Glem sprøjtemidlerne

Undgå at bruge sprøjtemidler. Sprøjtemidler er ikke sammensat til kun at dræbe de skadelige insekter, de dræber også de nyttige.

Så lad mariehønerne komme med godt vejr og tage sig af bladlusene side om side med guldøjerne – du ved de dér grønne insekter med nærmest gennemsigtige vinger, der gemmer sig i bilens bagagerum, postkassen og andre ”indelukkede” steder.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her