Tjek husets el-installationer før julens højbelastning

0
665

Snart tændes der for alverdens elektriske julepynt både indendørs og udendørs. Især den Griswold-inspirerede udendørs julepynt stiller ekstra krav til el-installationerne. Men de mange indendørs lys øger også belastningen på boligens elnet. Se her, hvordan du sikrer dig mod overgang og elektrisk fremkaldt ildebrand i den søde juletid.

Vi kender vel alle familien Griswolds fede juleferie, filmen fra 1980’erne hvor farmand plastrer hjemmet ind i julelys. Dengang må det have kostet kassen, men i dag er det heldigvis blevet billigere og mindre strømforbrugende på grund af moderne LED-teknologi.

Men selv om der i dag bruges væsentligt mindre strøm i december måned end tidligere, så er det ekstra strømforbrug og den større belastning stadig en udfordring for hjemmets elnet. Derfor er det en god ide at få kigget alt igennem, inden du tænder op for den Griswoldske juletradition – for både inden- og udendørs julelys er populært lige fra slutningen af november og til langt ind i marts måned.

Start med at tjekke HPFI-relæet

Den største udfordring er de julelys, der skal stå udendørs. Heldigvis er de fleste af dem væsentlig mere vandtætte og sikre, end de var dengang i 1980’erne, hvor Fars fede juleferie foregår. Men det er stadig vigtigt, at du sikrer dig, at alle elkabler og ledningssamlinger er vandtætte.

Ekstra vigtigt er det, at HPFI-relæet virker på de sikringsgrupper, du har tilsluttet den udendørs julebelysning til. Skulle der gå overgang i ledningerne på grund af fugt eller gennemgnavning af dyr, slår HPFI-relæet fra og sikrer dig mod, at der går ild i ledningerne eller i stikkontakten, som den udendørs julebelysning er tilsluttet.

Du kan tjekke HPFI-relæet ved at trykke på den dertil indrettede knap på relæet. Slår det fra, når du trykker på knappen, fungerer relæet som det skal. Gør det ikke, skal du have fat i en elinstallatør hurtigst muligt.

Det er også vigtigt, at du vælger en stikkontakt med jordforbindelse i, når du tilslutter det udendørs julelys. Det øger chancen for, at HPFI-relæet slår ud, lige så der opstår fejlstrøm på ledningsnettet.

Hav aldrig mere end 4 enheder tilsluttet den samme kontakt

Selv om belastningen på elnettet er blevet mindre af brugen af LED-pærer i den moderne julebelysning, er der oftest strøm på stikkontakterne i længere tid end normalt. Det øger risikoen for, at varmen fra de belastede elledninger kan antænde støv og nullermænd, der ligger i samledåserne eller langs ledningerne inden i kontakten.

Derfor er det en god ide at efterleve den gamle regel om, at hvis der skal tilsluttes mere end 4 enheder, skal du fordele belastningen på flere stikkontakter.

Tjek eventuelt stikkontakterne og samlingerne i disse ved at skrue dem fra hinanden. Det må du gerne ifølge el-lovgivningen. Skru eventuelt kontakten ud af vægdåsen og tjek, at der ikke er blankt kobber i samlingerne bag på stikkontakten. Husk at bruge en el-skruetrækker, så du er godt sikret mod elektriske stød.

Tjek fordelingen på husets elgrupper

Det er også en god ide at kontrollere fordelingen af julebelysningen på husets el-grupper. De grupper hvor du har tilsluttet meget strømslugende el-apparater bør du så vidt muligt holde fri for julebelysning. Ellers risikerer du at overbelaste sikringsgruppen, så du skal op og skifte sikringer midt under julemiddagen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her