Snerydning

0
600

Det kan godt være, at snevejr hører sig julen til. Og det kan godt være, at det er så hyggeligt at drikke varm kakao og spise nybagte boller, når frosten udendørs bider i næsen og snefnuggene falder let og bliver liggende som knirkende driver. Men det betyder også pligter – snerydning! Og forebyggelse af glat føre. Men hvordan er det nu lige, reglerne er?

Kan du nøjes med at feje trappen foran hoveddøren? Er det ikke kommunens pligt at ordne fortovet? Skal du fare hjem fra arbejde og fjerne sne i indkørslen, hvis sneen kommer i løbet ad dagen eller stå op, når den falder midt om natten? Kan du blive gjort ansvarlig, hvis postens støvler ikke er skridsikre, og han falder ud for dit hus, eller hvad hvis han får istap i hovedet? Hvordan er reglerne, hvis du bor til leje? Ro på nu! Vi giver dig svarene.

Som grundejer skal du rydde sne og forebygge glat føre

Er du grundejer er det din pligt at feje/fjerne sne og is ved din grund samt at forebygge glat føre ved at salte eller gruse. Har du en fejemaskine er det hurtigt gjort. Skal du salte, kan du bruge en saltspreder.

Det gælder fortovet ud for din grund, indkørsel og/eller havegang samt evt. trapper foran huset. Det gælder også istapper, som kan risikere at falde ned i hovedet på folk.

Derudover kan du være forpligtet til at rydde på fællesarealer – private fællesveje og private veje – hvis grundejerforeningen ikke har ansvaret for dette.

Bor du til leje, er det din udlejer, der har ansvaret, med mindre andet står angivet i lejekontrakten.

Snerydning skal ske mellem kl. 7 og 22

Du skal rydde sne og forebygge glatføre inden for tidsrummet 7-22 – dog først kl. 8 om søndagen. Falder sneen om natten, skal du altså gøre det om morgenen. Falder sneen om dagen, mens du er på arbejdet, skal du gøre det, når du er kommet hjem. Du skal altså ikke tage fri for at rydde sne, det skal blot ske så hurtigt som muligt efter snefald.

Det er ingen undskyldning, at du er på ferie, du har stadig pligt til at sikre, at folk ikke kommer til skade, så det kan være en god idé at lave en aftale med familie, naboer eller andre om lige at få klaret snevejrspligterne.

Det er dit ansvar!

Hvis en person – post, skraldemand eller andre besøgende – kommer til skade på din grund (eller fortov), kan vedkommende kræve erstatning.

Kan det bevises, at uheldet er sket, fordi du har forsømt dine pligter, som loven foreskriver, bliver du dømt ansvarlig. Det betyder, at du kan risikere at komme til at betale for tabt arbejdsfortjeneste, svie og smerte, ødelagt tøj og evt. varige men og tab af erhvervsevne i yderste konsekvens.

Har du en ansvarsforsikring, vil den i de fleste tilfælde dække. Har du ikke en ansvarsforsikring, kommer du selv til at betale.

Hvad sker der, hvis du ikke overholder loven?

Selvom du er heldig, og ingen kommer til skade, kan det alligevel godt komme til at koste dig dyrt, hvis du forsømmer dine lovmæssige forpligtelser.

Hvis du igen og igen undlader at rydde fortov m.m. og gruse eller salte, så kan kommunen vælge at gøre det for dig – men det er ikke gratis, de sender en regning.

Derudover kan du også får en bøde.

Så på med termodragten, og få det gjort. Måske venter der varm kakao og nybagte boller, når du kommer ind.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her