Er det blevet tid til pudsning af soklen?

0
1665

Fandt du problemer med soklen under din inspektion af huset efter vinteren, er det endelig blevet varmt nok til, at du kan få foretaget pudsning af soklen. Det kræver det rigtige udstyr, samt den rigtige blanding af mørtel – hvis du da ikke vælger en færdigblanding, som du bare skal tilsætte vand. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du reparerer soklen på dit hus.

I sidste måned valgte du måske at følge vores råd om at give huset og taget et forårstjek, for at identificere de skader som vinteren eventuelt har givet. Fandt du nogle sætningsrevner eller var der steder hvor puds eller mørtel var gået løs på soklen, vil det her i april oftest være blevet så varmt, at du kan reparere dem. For det er vigtigt, at nattefrosten er væk og at solen har fået lidt mere magt, så dine reparationer kan tørre ordentligt op.

Reparer pudsskader på soklen

Før du går i gang med at reparere soklen, er det vigtigt, at du får gennemgået hele soklen for løst puds og får skrabet alt det løse puds af, de steder hvor soklen er beskadiget.

Det kan du med fordel bruge den skarpe side af en murhammer til. Før murhammerens skarpe blad hen lags soklen og tag alt det puds af, der sidder løst. Slå gerne lidt på det omkringsiddende puds, når du ikke kan fjerne mere uden besvær. Så er du sikker på, at pudset rundt omkring reparationen sidder ordentligt fast på soklen.

Vask derefter støv og mørtelrester væk med en murerkost, du har gjort våd i en murerbalje eller murerspand med vand. Når soklen er helt fri for løst puds og rester efter det gamle mørtellag, er du klar til at gå i gang.

Kast sokkelpuds på soklen

Det første lag sokkelpuds skal kastes på. Det bedste sokkelpuds blandes af kalk og såkaldt bakkesand. Selv om en erfaren murer altid ville blande det selv, kan du som almindelig lægmand sagtens klare dig med at købe færdig sokkelpuds i byggemarkedet og følge brugsanvisningen på pakken.

Det er ikke så elastisk som rigtig kalkmørtel, hvorfor det godt kan finde på at revne, hvis du ikke er omhyggelig med påføringen og optørringen.

Kast nu den færdigblandede sokkelpuds på og lad den tørre op en dags tid. Derefter danner den det ru grundlag for det andet lag puds. Sørg for at det sokkelstykke, du skal behandle, er godt gennemvandet, inden du begynder opkastningen.

Er det meget varmt i vejret, kan du blive nødt til at dække det nyopkastede sokkelstykke til med plast, så det ikke tørrer for hurtigt op. For så revner det.

Puds soklen op

Næste dag er sokkelstykket klar til at blive pudset op. Her er det igen vigtigt, at du får vandet sokkelstykket godt igennem, inden du går i gang.

Bland nu en ny portion sokkelpuds, læg en portion på et pudsebræt og kast det forsigtigt på sokkelstykket. Jævn løbende pudslaget ud med murerskeen og puds til sidst efter med et vådt filtsebræt.

Det bedste resultat opnås ved at bruge vandrette bevægelser hen langs soklen og huske at dyppe filtsebrættet jævnligt i vand, så det er godt fugtigt. Det giver en ru overflade, der så kan gives en gang sokkelmaling, når hele soklen er tørret op.

Sådan fjerner du mørtelrester fra muren

Det er næsten ikke til at undgå, at der kommer mørtelrester på murværket, når du kaster sokkelmørtel på soklen. Disse mørtelrester kan dog forholdsvist let fjernes med en vandbaseret opløsning af saltsyre i forholdet 1 til 20. Den bruger du til at vaske de ramte dele af murværket efter ved hjælp af murer- eller kalkkosten.

Sørg for ikke at sjaske for meget med opløsningen og husk gummihandsker og beskyttelsesbriller, så du ikke får syreskader på hænder og i øjne.

 

 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her