Tjek tagrender, kloak og regnvandsbrønde før sommerens skybrud

0
618

Sommerens skybrud nærmer sig og med den de efterhånden traditionelle oversvømmelser og vandskader, der er begyndt at hjemsøge os hvert år. Det stiller større krav til både kloak, tagrender og regnvandsbrønde. For giver de først op, finder vandet andre veje og det er langt fra altid ønskeligt.

Vi har fået mere ekstremt vejr. Det er en sandhed, som de seneste 15-20 års heftige storme, orkaner og skybrud har sat en tyk streg under. Det stiller helt nye krav til både dit byggeri, dine tagrender, regnvandsbrønde og kloak – og inden på din egen grund er kloakken dit ansvar.

Derfor er det en god ide at afsætte en eftermiddag her i foråret til at få renset tagrenderne og regnvandsbrønden, ligesom du altid bør være opmærksom på faresignalerne fra din kloak.

Rens tagrenderne før sommerens skybrud

Lad os starte med at sørge for, at regnvandet kan komme væk fra taget. Det tager klart den største mængde vand og det skal helst kunne komme uhindret ned i kloakken. For ellers finder vandet andre veje. Det kan betyde, at det f.eks. løber ind på loftet eller beskadiger murværk og pudslag på facaden, fordi tagrenderne løber over.

Til rensningen af tagrenderne skal du bruge en tagrenderenser, der kan tage visne blade og andet skidt op fra tagrenden. Eventuelt kan du bygge den selv, ved at skære en halvliter sodavandsflaske i plast over på midten med et skråt snit.

Du skal også bruge en stige. Her kan en teleskopstige være en god ide, da den er nem at tilpasse i højden til tagrenden. Så undgår du, at skulle bruge en for høj eller for lav stige til formålet.

Derudover skal du bruge en spand, du kan have skidt og møg i fra tagrenderne. Skyl eventuelt tagrenden efter med haveslangen efter endt rensning.

Rens regnvandsbrøndene

Under hvert nedløbsrør sidder der som regel en regnvands- eller tagbrønd. Den fungerer som sand- og skidtfang, der sorterer de værste urenheder, grene, blade og kviste fra, så de ikke stopper kloakken. Det betyder, at disse ting ophober sig i regnvandsbrønden.

Derfor bør du rense den en til to gange om året og her er foråret det bedste tidspunkt, netop fordi du så er klar til sommerens skybrud. Anskaf dig en særlig brøndrenser, der kan bruges til at grave det ophobede skidt og smågrene op med og rens så hver af husets regnvandsbrønde, samt eventuelle samlebrønde.

Hold øje med kloakkens faresignaler

Det er altid en god ide at have et kloakrensebånd i huset, hvis der skulle opstå problemer med kloakken. Her skal du især holde øje med faresignaler som:

  • Vandet stiger i toilettet, når du skylder ud
  • Lugtgener fra afløb eller kloak kan tyde på snarlig tilstopning
  • Der er fugtigt omkring regnvands- og samlebrønde på grunden
  • Kælderen virker mere fugtig end normalt
  • Pludselige nedsynkninger i jorden på grunden kan skyldes et ødelagt kloakrør
  • Antræffer du rotter indendørs, kan det skyldes ødelagte kloakrør

 

Vandstigninger og lugtgener kan oftest afhjælpes ved at hælde kogende vand i afløbet eller bruge føromtalte kloakrensebånd. De øvrige faresignaler kræver eftersyn af en fagmand, f.eks. ved hjælp af tv-inspektion af kloakken.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her