Multimaskine til haven

0
802

Året igennem er der meget, der skal ordnes i haven – mere eller mindre afhængig af årstiden. Når vinteren er overstået, går det rigtig løs med at komme i gang. Dertil skal du bruge diverse redskaber, men faktisk kan du få en multimaskine, som kan klare flere forskellige arbejdsopgaver i haven.

En såkaldt multihavemaskine, som ved et trylleslag kan forvandles til alt fra en kanttrimmer til en hækkeklipper. En multimaskine til haven vil hurtigt blive dit foretrukne haveredskab.

En multimaskine er et must have til haveejeren

Når du kigger ind i dit redskabsskur, ser du sikkert både en plæneklipper, en hæksaks, en kost, en fræser, en kanttrimmer og mange andre haveredskaber – i hvert fald hvis du er en aktiv haveejer.

Selvom du holder orden, og alt har sin vante plads, så tager de mange redskaber megen plads op. Og det er også mange redskaber at skulle rengøre og vedligeholde. Og selvom du kan have meget udstyr til en multihavemaskine, som også tager plads op, så er der stadig kun én motor at vedligeholde og opbevare.

Ydermere er det nemmere at transportere, hvis du f.eks. skal i kolonihaven.

Mange multimaskiner købes inklusiv en del udstyr – f.eks. kædesav, hækkeklipper, buskrydder osv. – og så kan mere tilkøbes.

Hvilken multimaskine skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige multihavemaskiner. Nogle er små håndholdte, batteridrevne, nogle er elektriske, og nogle er store, benzindrevne, du kan sidde på.

Nogle multihavemaskiner har kun et fåtal af tilbehør at vælge imellem, mens andre har helt op til 10 forskellige slags tilbehør eller mere.

Hvilken du skal vælge, afhænger naturligvis af din haves størrelse og dine behov. Har du en stor græsplæne, har du en omfattende hæk, har du staudebede og roser, eller er du ejer af en frugtplantage?

Har du et lille frimærke af en kolonihave, så er en håndholdt, batteridreven måske nok for dig, hvor frugtplantagen måske kræver en, du kan sidde på.

Vælg en basismaskine med en kraftig motor. Skal du langt omkring i haven, skal du nok ikke vælge en elektrisk, heller ikke selv om du ejer en lang ledning. For det er nemt at komme i karambolage med ledningen eller måske endda få den klippet over.

Tjek at det er enkelt at skifte tilbehøret og helst uden brug af andre redskaber. Du skal helst med et snuptag kunne forvandle f.eks. hækkeklipperen til en kost, så du kan feje afklippet op, når du har klippet hækken.

Tjek om, du kan få det tilbehør til basismaskinen, du har brug for, eller om det måske kommer i handlen inden for nær fremtid.

Prøv også at holde multimaskinen. Er den for tung for dig? Er den handy? Har maskinen et ekstra greb og medfølger der en bæresele, er det absolut en fordel.

Ulemper

Der er selvfølgelig også ulemper ved en multihavemaskine, men de er få.

  1. Den forlængelse monteringen kræver, kan forringe ydeeffekten på eksempelvis hækkeklipperen, fordi den kommer langt væk fra motoren. Jo længere, der er fra motor til redskab, desto mindre ydeeffekt.
  2. Maskinen kan blive tung at holde, hvilket kan gå ud over din ryg og arme.
  3. Du er alene om arbejdet, for der er kun én maskine. Så konen kan ikke trimme græsplænen, mens du klipper hækken.
  4. Hvis motoren går i stykker, er alle redskaber ude af drift. Men så kan du jo trække den gamle plæneklipper ud af skuret og lade konen løbe et par omgange med den, mens du slapper af.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her