Inden du tænder fyret – det bør du tjekke!

0
985

Efteråret er over os og selv om vi stadig drømmer om en hed Indian Summer, bliver vi før eller siden nødt til at tænde for varmen. Bor du i eget hus, vil det oftest betyde, at du skal tænde for fyret – uanset hvad fyret så end producerer varme af. Her får du en tjekliste til, hvad du skal undersøge før, under og efter, du har tændt for fyret.

Selv om de fleste venter til sidste øjeblik, eller forsøger at holde kulden stangen med varmeovne, bliver vi alle før eller siden nødt til at tænde for varmen. Det betyder en tur i bryggerset eller fyrrummet, hvis du er husejer og ikke får varmen leveret fra et fjernvarmeværk.

Det skal du tjekke, når du tænder for varmen

Hvad vi har stående der til at varme huset op, er dog lidt forskelligt. Men uanset om du bruger olie, træpiller eller en helt tredje eller fjerde varmekilde, skal du grundlæggende set igennem de sammen gymnastiske øvelser, når du tænder fyret.

Generelt bør du altid tjekke:
– Fyret
– Cirkulationspumpen
– Hvor højt trykket er i systemet
– Om rørsystem og radiatorer er tætte
– Om der er luft i systemet eller eventuelle radiatorer
– Om der er fugtskjolder ved rør eller radiatorer

Tjek fyret

Alt efter hvilket fyr, du har, bør du tjekke om alle dele ser gode og anvendelige ud. Samtidig bør du rense røgrør og brandkammer for aske, slagger og andre urenheder.

Tjek også, at alle låger slutter tæt, og er lukkede, som de skal, og at der de fornødne forbrugsstoffer tilgængelige. Tænd derefter for fyret, og tjek, at alt kører som det skal. Lyt efter mislyde, og tjek eventuelle kontrollamper og eventuelt tilgængelige data om forbrænding og temperatur.

Tjek cirkulationspumpen

Husk også at tænde for cirkulationspumpen. Det bør du faktisk gøre før eller samtidig med, du tænder fyret. Faktisk er det bedst at gøre før. For så kan du kontrollere, at den kører korrekt.

Læg øret til og er du i tvivl, så sæt eventuelt en skruetrækker på pumpehuset og lyt til håndtaget på skruetrækkeren. Så skal du kunne høre, at pumpen kører rundt.

Tjek trykket

Kører cirkulationspumpen korrekt, kommer der også tryk på anlægget. Trykket stiger også i takt med, at vandet i systemet bliver varmere. For at centralvarmeanlægget skal fungere optimalt, skal der være et vist tryk i rørsystemet, der flytter det varme vand rundt i huset.

Er trykket for lavt, kommer der nemmere luft i systemet. Det korrekte tryk ligger på mellem 1,5 og 2 bar, når der er fuld varme på systemet. Er trykket lavere end det, skal du efterfylde vand på systemet. Det er meget normalt ved sæsonstart. Men skal du jævnligt fylde ekstra vand på, kunne det tyde på, at der var en utæthed et sted.

Tjek for utætheder, fugtskjolder og luft

Når fyret er tændt, bør du tage en runde rundt i huset og tjekke om rørsystem og radiatorer holder tæt. Kommer der vand ud nogen steder, eller er der steder, hvor du kan se fugtskjolder på væg, gulv eller radiator, bør du sørge for at få fundet utætheden og lukket den.

Kommer der ikke varme på en radiator, bør du udlufte den ved hjælp af luftskruen. Skru derefter op for radiatoren på fuld styrke og se, om der så kommer varme på. Giver det ikke et resultat, så afmontér termostatgrebet på radiatoren, og prøv, om du kan trykke den lille stift bagved ind. Hjælper det ikke, må du have fat i en VVS-installatør.

Det samme gælder for gulvvarmen. Her skal systemet oftest udluftes centralt, med mindre du har varmefordelere (også kaldet for ”orgler”) flere steder i boligen. De skal udluftes hver for sig. Skru derefter op på maksimum for varmen i alle rum og se, om ikke der kommer varme på. Ellers er det også her tid til at ringe til VVS-installatøren.

Kører alt som det skal, kan du se frem til en god, varm vinter. Dejligt!

 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her