Køkkenhaven i september

0
565

September måned. Bladene får en anden farver og falder af træer og buske, sensommeren og efteråret er skudt i gang. Men det betyder ikke, at havearbejdet i køkkenhaven er forbi for i år. Slet ikke! For september er den store høstmåned, og du kan også begynde at så og sætte – ja, du læste rigtigt, og du kan læse meget mere om den sag herunder.

Der er stadig mange timers arbejde i køkkenhaven i september – ja, både i køkkenhaven og blomsterhaven, ja, selv græsplænen skal stadig slås. Men hvilke opgaver byder september på i køkkenhaven. Det kan du se ved at læse videre her.

Septemberhøst

Det kommer nok ikke bag på nogen køkkenhaveejere, at det først er i september, der er rigtig godt gang i de grove grøntsager. For det er nu, selleri, porrer, bønner, majs, græskar og diverse kåltyper, som hvidkål, rødkål, rosenkål og grønkål er på sit højeste, men det betyder ikke, at de SKAL graves op.

En del af disse grøntsager tåler frost – som f.eks. porrer, grønkål, rosenkål, jordskokker, persille og peberrod – men vil du gerne have dem op, så de er nemmere at gå til, når du skal bruge dem i madlavningen, kan du gå i gang med haveskovl og havegreb.

Når de er gravet op, skal du sørge for at opbevare dem korrekt. Det kan være en fordel at grave dem op, inden frosten, for de er svære at få fat i, hvis jorden er frossen i længere tid.

Opbevaring indendørs

Som hovedregel skal du opbevare dine grøntsager mørkt, køligt og ikke for tørt og så selvfølgelig helst på en sådan måde, at der ikke kan komme mus eller andre gnavere til dem. Løg er dog en undtagelse. De skal nemlig helst opbevares helt tørt, men stadig køligt.

Kuleopbevaring

Nogle grøntsager – f.eks. rodfrugter og kålhoveder med stok og rod – kan med fordel opbevares ved at grave dem ned. Grav et hul, fyld sand i bunden og mellem grøntsagerne – for at undgå råd – læg halm over og til sidst et lag jord. Husk at fjerne evt. sne i vintersæsonen, inden det tør, for at der ikke kommer vand i kulen.

Lav evt. flere små kuler, som du kan tømme helt ad én gang, da du ikke bør åbne og lukke kulen i frostperioder.

Har du mosegrise, mus eller rotter, så drop kuleopbevaringen, da du så bare laver et nemt tilgængeligt spisekammer til dem i stedet for til dig selv.

Såning og sætning i køkkenhaven i september

Skal du have vårsalat og/eller spinat næste forår, skal det sås senest sidst i september. Ligeledes er september måned også måneden, hvor du skal sætte hvidløg til næste års hvidløgshøst.

Du kan også stadig så japansk kål, radiser og vintersalat. Det er planter, der spirer og vokser hurtigt, og derfor kan høstes allerede senere på efteråret eller i den tidlige vinter. Den kølige døgntemperatur er endda med til at reducere mængden af skadeinsekter.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her