Har du også fået tændt for varmen? For selv om oktober stadig byder på gode dage med sol, er temperaturen oftest kommet så langt ned, at det er godt, at husene er hule og kan varmes op. Men hvordan har isoleringen det og hvornår har du sidst tjekket din bolig for kuldebroer? Det er der, varmen oftest fosser ud af din bolig.
Skal du udnytte dit varmebudget mest optimalt, skal du sikre dig, at din bolig er ordentligt isoleret. Samtidig skal du sikre dig, at der ikke er kuldebroer nogen steder. Her fosser varmen ud, kulden har lettere ved at trænge ind og kondensfugt giver grobund for mug og skimmelsvamp.
Sådan finder du kuldebroen
Skal du finde en kuldebro, skal du holde øje med mørke striber på lyse flader som f.eks. loftet, vægge og over vinduer og døre.
Striberne kommer af det støv og snavs, der fanges af den kondensfugt, der dannes på steder, hvor kulde og varme møder hinanden. Disse steder er ekstra vigtige at opdage og gøre noget ved, fordi fugten giver perfekte vækstforhold for mug- og skimmelsvamp. Det er en kedelig vækst at få indendørs. For dels misfarver den de angrebne områder, men hvad der er værre, så udgør mug og skimmel også en stor sundhedsmæssig risiko for jer, som bor i boligen.
Har du en mørk overflade, er du nødt til at mærke efter, om der er er steder, hvor overfalden føles køligere eller du decideret kan mærke, at det trækker.
Endelig skal du være opmærksom på mørke pletter på forsatsvægge, der er sat op foran ydermuren. De opstår oftest omkring de søm eller skruer, der er anvendt til at sætte forsatsvæggen op med, fordi metallet trækker kulden fra et eventuelt dårligt isoleret område med ind gennem forsatsvæggen.
Tjek isoleringen og montér tætningslister for at holde varmen
Alt efter hvor du opdager kuldebroerne, kan du enten selv gøre noget eller tage fat i en fagmand.
Kuldebroer over vinduerne, skyldes oftest utætte vinduer. Det kan klares med en tætningsliste og eventuelt lidt efterslibning af vinduesrammerne med slibepapir, så de kan lukke mere tæt.
Men kuldebroen kan også skyldes dårlig isolering i hulmuren rundt om vinduet. Herved nedkøles hele murværket rundt om vinduet og kulden trækker videre gennem pudslaget og ud på indersiden af vinduet.
Få hjælp af en fagmand til at holde varmen
Her er du nødt til at have fat i en fagmand, der kan tjekke isoleringen i hulmuren. Eventuelt kan du selv gøre det, ved at bore ind mellem to sten i ydermuren med et murbor og stikke en fugtig skruetrækker ind gennem hullet og se, om der kommer isolering med ud på skruetrækkeren. Samtidig kan du også mærke, om der er modstand i hulmuren eller skruetrækkeren bare farer i bund. Er det sidste tilfældet, skal du se at få efterisoleret hulmuren.
Kuldebroer på lofter og ydervægge kræver oftest også, at du får tjekket isoleringen på loft eller i hulmur. Igen er det sikre valg at kontakte en professionel isolatør, der kan undersøge huset og måske foretage en termografering.
Termografien kan vise dig de steder på boligen, hvor varmen fosser ud. Termografering foretages bedst i det sene efterår eller om vinteren, hvor solen ikke har varmet murværket op.
Ud fra en termografering af huset kan isolatøren efterfølgende efterisolere boligen, så du undgår kuldebroer, får et bedre indeklima og en meget lavere varmeregning.