Sørg for at vinduerne kan åbne og lukke, når sommeren kommer

0
758
December er sjældent den kolde måned med sne og frost. Så har du en udestue i huset, kan der stadig være masser af gode dage, du kan tilbringe der. Samtidig er det et perfekt sted til juletræet.

Med indgangen til maj måned er der ikke længe til sommeren kommer og vinduerne skal til at åbnes. Men har vinduerne efterhånden nogle år på bagen, kan de begynde at få problemer med at åbne. Hvordan du afhjælper det problem ser vi nærmere på i denne artikel.

Med sommeren kommer lysten til at kunne åbne vinduet – enten for at få varmen ind eller luftet ud, så temperaturen indendørs bliver lidt lavere. Men tit giver det problemer med at få vinduet op eller i. For har vinduet siddet der i mange år, kan det give komplikationer med op- og især ilukning med tiden.

Det skyldes primært fire forskellige problemstillinger:

  • Manglende smøring af hængslerne
  • Hængslerne er gået løse
  • Fugt har fået vinduesrammerne til at udvide sig
  • Nye malinglag har gjort vinduet større

Manglende smøring og løse hængsler

Skal du sikre, at dine vinduer altid er nemme at åbne og især lukke, skal du huske at tjekke dem igennem en gang hvert år. Åbn vinduet og smør hængslerne i de dertil indrettede smørehuller. Kør vinduet lidt frem og tilbage, så snart begge hængsler er smurt.

Tjek også om hængslerne er gået løse i vinduesrammen eller vindueskarmen, samt hvor godt træet har det. Til det sidste kan du med fordel bruge en lille, flad skruetrækker, som du kan se om du kan trykke ind i træet. Du skal ikke presse den hårdt ind, bare lige give den et lille tryk, for at se om træet giver efter.

Har du plastikvinduer, bør du gå rammer og karme efter for revner eller andre skader, der gør det muligt for fugt og vand at trænge ind. Kan der komme vand ind i plastikvinduet, kan du risikere frostsprængninger, hvis det bliver meget kraftigt frostvejr.

Gør du dette hvert år, får du dels aldrig problemer med at åbne eller lukke vinduerne på grund af hængslerne, ligesom du samtidig kan tjekke vinduernes helbred og hvorvidt det er nødvendigt at få malet eller på anden måde vedligeholdt vinduerne.

Fugt eller maling har fået vinduesrammen til at udvide sig

Har fugten eller mange lag maling fået vinduesrammen på dine trævinduer til at udvide sig, skal du først finde ud af, hvor på rammen problemet opstår. Start med at finde de steder, hvor vinduet skraber på og slib så de pågældende steder ned med en rystepudser – eller brug i ekstreme tilfælde en høvl. Husk at male vinduerne igen på de steder, hvor du har behandlet dem.

Kan vinduet slet ikke åbnes, bør du måle afstanden fra glas til vindueskarm for oven og neden på vinduet, for at finde ud af, hvor vinduet binder. Tjek også om vinduet eventuelt hænger, ved at tjekke om der er et mellemrum mellem karm og ramme øverst på vinduerne. Er det sidste tilfældet, skal du have vinduet af og sætte en eller flere hængselringe på det nederste eller begge hængsler på vinduet.

Er det første tilfældet og tør du ikke åbne vinduet med magt, bør du i stedet se, om du kan få bakset vinduet åbent ved at stikke en bred, flad skruetrækker ind mellem vinduesramme og -karm fra ydersiden. I ekstreme tilfælde kan det være nødvendigt at bruge en fine cutter til at skære et tynd lag af vinduesrammen, der hvor den binder.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her