Hele året rundt – men især i oktober, november og december bugner haven, skoven, stranden og grøftekanten med naturlige materialer, som kan pynte i dine dekorationer, hvad end det er til juledekorationen, adventskransen, efterårsdekorationen til entréen eller en borddekoration til festen.
At finde og hjembringe sin egen pynt fra naturen er både billigt og sjovt, og så får du masser af frisk luft og motion i større eller mindre mængder. I skoven skal du dog være opmærksom på, at der er nogle regler, der skal overholdes, og det er der også i din have, hvis ikke du vil skæmme den eller skade dens planter.
Hvad kan du bruge fra naturen til dine dekorationer?
Der er ingen grænser for, hvad du kan bruge fra naturen i dine dekorationer. Det er bare om at bruge fantasien og slippe kreativiteten løs.
Skov, strand, grøftekant og have bugner af farverige bær, kogler, mos, svampe, blade, grene, bark, blomsterstande, stedsegrønne planter, sten, tang … Noget af det kan bruges med det samme, andet skal helst tørres, hvis det skal holde mere end et par dage – og i hvert fald hvis det skal holde hele julemåneden.
Nogle ting, som kogler, mos, grene, tang og lignende, kan du tørre ved at lægge dem på en avis i fyrrummet, på et gulv med gulvvarme eller sætte dem på en bakke eller tallerken på radiatoren. Andre ting, som bær og frugter, er det bedre lige at give en tur i ovnen ved ikke for høj temperatur. Endelig kan du også lægge blade – evt. først behandlet med glycerin (se senere i artiklen) – og blomster i pres mellem to aviser. Sådanne blade og blomster kan også bruges til at dekorere de hjemmelavede julekort med.
Hvad må du tage fra skoven?
Der er lidt forskel på, hvad du må tage med dig fra skoven, afhængig af om det er offentlig eller privat skov. Men som tommelfingerregel må du kun tage til eget forbrug, kun tage det du kan nå fra sti og vej, og som ligger i skovbunden. Du må ikke klippe grangrene, men gerne grene fra løvtræer på over 10 meter – hvis det er en offentlig skov. Grene og kviste fra væltede træer må gerne tages med hjem – både løv- og nåletræer.
Langtidsholdbare blade
Både i skoven og haven kan du i efterårs- og vintersæsonen finde blade i mange flotte nuancer – røde, orange, brune, gule og grønne. De grønne skal du være varsom med at plukke, da planterne stadig har brug for dem til at samle solenergi, som er med til at danne nye knopper og spæde, grønne blade til foråret.
Lægger du bladene i ca. en del glycerin og tre dele vand i en dags tid, så bliver de helt blanke. Herefter kan du presse dem mellem to aviser i et par dage, og de vil kunne holde sig uendeligt længe.
Så ud med den lille saks til beskæring og planteskovl, og klip grene af, grav svampe op, saml bog og agern og mos, og lav dine egne smukke og naturlige dekorationer.