Hvad skal du tænke på, når du vælger at indhegne dele af eller hele din have med et hegn eller plankeværk? Hvilke muligheder har du, og hvordan gør du et plankeværk stabilt? Se svarene på det og meget mere herunder.
Skal du i gang med at sætte hegn eller plankeværk op på eller rundt om din grund, så er der nogle praktiske ting, du bør overveje. Det kan godt være du allerede har set dig varm på det romantiske, hvide stakit, men er det nu også det optimale valg, og dækker det dine behov.
Hvad skal jeg vælge – hegn, plankeværk eller stakit?
Der findes et hav af forskellige slags hegn, plankeværk og stakitter, så du kan sagtens finde en løsning, hvor du kan sætte dit personlige præg på indhegningen. Du kan selvfølgelig også vælge et levende hegn (af planter), men med en fast indhegning får du den ønskede højde og tæthed med samme. Og begge dele kræver vedligeholdelse.
Når skal vælge indhegning, skal du gøre dig klart, hvorfor du vil have en indhegning, hvad skal den gøre godt for?
- Skal den holde hønsene inde på et nærmere afgrænset område – og måske også holde Mikkel ræv ude?
- Skal det holde hunden eller andre husdyr inde – eller måske naboens kat ude?
- Skal det værne om privatlivets fred – holde nysgerrige blikke ude?
- Skal det skærme for lyden fra den nærliggende motorvej?
- Skal det skærme mod udsynet af det ubeboede nabohus med den tilgroede grund?
- Skal det bare pynte og skabe en helhed og sætte prikken over i’et på din bolig?
Når du har fundet behovet, er de næste spørgsmål:
- Hvor stort skal det være – længde og højde? Bemærk, der er visse regler og krav, der skal overholdes med hensyn til højden.
- Hvilket materialer skal indhegningen være lavet af?
- Hvordan skal den laves – færdigkøbte moduler, i løse dele, eller laver du den selv helt fra bunden? Traditionelle plankeværker, stakitter fås færdiglavede i de mest almindelige træsorter – gran, fyr, eg, lærk, pil, cedertræ og robinie – som hver især har deres egenskaber og udseende.
- Skal der være ”beklædning” på begge sider af plankeværket – skal det kunne ses fra begge sider, eller må der gerne være en for- og en bagside?
Sådan får du plankeværket stabilt
Skal dit plankeværk kunne modstå de danske vejrforhold i mange år, skal det være solidt ”plantet”. Stolperne skal stå solidt og stabilt. Det gør du nemmest ved at grave ca. 90 cm dybe huller med et pælebor, som du sætter stolperne i og fylder op med stabilgrus. Vælger du en modstandsdygtig træsort, som f.eks. eg eller robinie, forlænger du stolpernes levetid mod råd.
For at undgå råd kan du også fylde hullet med beton, og sætte et søjlebeslag til at holde stolpen med. Det er lidt mere besværligt, da det kan være svært at få sat søjlebeslaget helt lige.
Endelig kan du også fylde op med beton rundt om stolpen, men det er et stort stykke arbejde – ikke mindst hvis plankeværket en dag skal udskiftes eller helt fjernes.
Den flotte finish
Når plankeværket er sat op, kan det have en afgørende forskel på udseendet, hvis du afslutter arbejdet med stolpetoppe.