Det giver god mening og god samvittighed at genbruge alt, hvad genbruges kan. Vi genbruger tøj ved at redesigne det eller give det væk til andre. Det samme gør vi med møbler. Det er også blevet mere in i køkkenafdelingen – med maden. Men hvad med juletræet? Det kan du også genbruge – enten selv eller ved at give det væk.
Det kan godt være, at du selv er ved at være træt af juletræet, når julen er ovre. Det drysser måske og ser knap så frisk og hyggeligt ud, som da det kom ind og blev pyntet med kugler, hjerter og guirlander. Og når al pynten er pillet af, så ser det noget sølle ud. Men det er ikke ”udbrændt” af den grund. Træet kan stadig gøre nytte og gavn for både dig selv, din familie, dyrene og naturen.
Beskyt roserne med grangrene
En gang beskæring og grantræets grene kan bruges til at læ for roserne ved at stikke dem i jorden foran planterne, så de ikke svides af, når den skarpe vinter- og forårssol fra januar til april skinner ned på dem. Eller du kan lægge grangrenene oven på et lag af blade rundt om roserne og på den måde beskytte dem mod frost.
Brænd grantræet af
Læg stammen til tørre, og brænd den herefter af i brændeovnen. Du har sikkert hørt, at grantræ er dårligt brænde, men det er udmærket brænde, hvis det er godt tørt.
Granflis
Kommer du det falmede juletræ i din kompostkværn, kan du lave granflis. Granflis er længe om at blive nedbrudt og egner sig derfor særdeles godt til surbundsbede.
Giv juletræet til dyrene
Hvis ikke dit juletræ skal gå op i røg eller bruges i haven til bunddække, så giv det til dyrene. Der er rigtig mange dyr og fugle, der kan få glæde af dit brugte juletræ. Nogle zooer og gårde med dyrehold tager glade imod juletræet, når pynten er fjernet.
Nogle dyr spiser træet, andre dyr bruger det til at lege i, og andre igen bruger det til at ”gemme” sig i. Træerne kan også hakkes til flis, som så bliver brugt til strøelse til dyrene.
Du kan også selv få glæde af at genbruge juletræet til dyrene ved at sætte det ud i haven eller på altanen pyntet med æbler, mejsekugler og andet godt til fuglene. Så kan du nyde fuglelivet, mens fuglene nyder livet.
Kystsikring
Nogle steder i landet bruges udtjente juletræer til kystsikring. F.eks. i Randers. Træerne bliver bundtet og lagt imellem to rækker pæle. På den måde mindskes risikoen for, at store mængder jord skylles ud i fjorden. Det betyder mindre oprensning.
For hvert ”brugt” juletræ spares fældningen af et andet – ikke brugt – træ.
Genbrug juletræet i køkken- eller prydhaven
Ud over at læ for roserne eller beskytte dem mod frost kan du også gemme grangrene og bruge dem senere på året som espalier til dine slyngplanter – ærter, latyrus og lignende. Så bliver det ikke mere naturligt.
Stammen kan skæres op og kastes på sankthansbålet.