Nyd de klare vinterdage i vinterhaven

0
1090

Vinterhave var tidligere en meget almindelig betegnelse. I dag kalder de fleste det nok for en udestue. Her kunne de planter nemlig overvintre, der ikke tålte frost, ligesom det var muligt at starte dyrkningssæsonen tidligt ved at lade grøntsager og prydplanter spire indendørs. Men udestuen kan også bruges til at nyde vintersolen på en klar vinterdag. Det får du et par tip til her.

Er der noget dejligere end de der klare – men oftest kolde – vinterdage, hvor solen skinner fra en skyfrihimmel. Det bringer mindelser af forår og varme, endskønt solen bedst nydes indendørs ved vinduet. For det er for koldt at gå udenfor i vintersolen.

Har du en udestue, er det oplagt at komme lidt tættere på solen, ved at gå ud og sætte sig i den. Den bliver også – eller blev – kaldt for en vinterhave og på en god solskinsdag i januar giver det ekstra meget mening. Årsagen var ellers en anden. Nemlig at her kunne planterne gro indendørs, selv om det var vinter udenfor.

Varme til vinterhaven

Men er udestuen ikke opvarmet, kan det hurtigt blive en kold fornøjelse, der mere minder om at sætte sig ind i køleskabet og fryse i køleskabslampens slukkede skær end at sidde og nyde højfjeldssolen på en norsk eller schweizisk bjergside på skiferien. Så har du ikke bygget varme ind i udestuen, da den blev sat op, er du nødt til at finde en anden løsning.

Her er det nemmeste og hurtigste valg en transportabel el-radiator, du kan stille ved siden af dig. Så kan du holde varmen, mens du ligger i den gamle liggestol, som du har fundet frem fra sommergemmerne.

Men el-varme har en høj pris i form af el-forbrug. Så skal du ikke have et chok på el-regningen, skal du hellere vælge en anden varmekilde.

Brug terrassevarmeren i vinterhaven

Har du en transportabel, gas- eller oliedrevet terrassevarmer, opbevarer du den sikkert i udestuen om vinteren. Den er billigere i drift end en el-radiator, men kræver til gengæld, at du åbner en smule op for ventilationen i udestuen. For kører terrassevarmeren på gas, forbruger den ilten i luften.

Du kan også bare nøjes med at have døren ind til stuen (eller hvor udestuen nu er sat på huset) stående lidt på klem. Der skal bare være mulighed for at få frisk luft ind i udestuen, så længe terrassevarmeren er tændt. Eller risikerer du at forbruge alt ilten. Det kan være livsfarligt.

Tjek også, at du holder den fornødne sikkerhedsafstand til tag og andre konstruktionselementer i udestuen, før du tænder for gasvarmeren. Ellers risikerer du, at du får antændt taget eller siderne på udestuen.

Brug af gasovn i udestuen

Har du ikke en terrassevarmer, kan løsningen være at bruge en af de transportable gasvarmeovne, der har nogenlunde samme størrelse som en stor, gammeldags 11 kilos gasflaske.

Den er lige til at sætte ind i gasvarmeovnen og tænde for. Så går der ikke længe, før der er dejligt varmt omkring dig. De fleste ovne har i dag indbygget tænder og mulighed for at regulere varmen i flere trin. Det minimerer gasforbruget og gør ovnen mere økonomisk i drift.

Husk også her at sørge for lufttilførsel til udestuen, så du ikke ender din solskinsdag i vinterhaven med at blive kvalt.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her