Så er der godt nyt til alle boligejere. Håndværkerfradraget – eller BoligJobordningen – bliver permanent med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2018. Det giver et årligt skattemæssigt fradrag på op til 18.000 kroner per person i husstanden, der er fyldt 18 år. Læs her, hvordan du udnytter det permanente håndværkerfradrag.
Nu er det slut med, at du selv behøver fumle med hammer, boremaskine eller andre håndværktøjer, når der skal laves noget i boligen. For nu bliver håndværkerfradraget permanent.
Ja, det vil sige. Det hedder jo faktisk BoligJobordningen. For ordningen er opdelt i en del til håndværkerlønninger og en del til serviceydelser.
Det betyder, at hver person i husstanden som er fyldt 18 år, får et fradrag på op til 12.000 kroner for dokumenterede arbejdslønninger til håndværkere. Samtidig får de et fradrag på op til 6.000 kroner for dokumenterede udgifter til serviceydelser som rengøring og så videre. Altså i alt 18.000 kroner pr. næse.
Kræver du får delt regningen op
For at du kan udnytte fradraget, skal du naturligvis kunne dokumentere dine udgifter til arbejdsløn – i hvert fald for håndværkerarbejde.
Det betyder, at du skal sørge for at få opdelt din faktura fra håndværkeren i en separat post for timeløn og en for materialer. Derved er det nemt for dig at dokumentere de faktiske lønomkostninger, du vil have fradrag for.
Sørg også for at få en elektronisk version af fakturaen eller skan den ind, når du modtager den fra håndværkeren – eller tag et billede af den med mobilen. For du skal uploade fakturaen som dokumentation, når du skal indberette dit håndværkerfradrag til SKAT i forbindelse med selvangivelsen.
Ægtefæller kan frit dele håndværkerfradraget
Er du gift, kan du og din ægtefælle dele håndværkerfradraget. Det betyder ikke, at I skal dele de samme 18.000, men at I kan slå jeres håndværkerfradrag sammen. Derved kan I udnytte mere af f.eks. arbejdslønnen på fakturaen fra håndværkeren, hvis den overstiger de 12.000 kroner, en af jer maksimalt kan trække fra i Skat.
Løber timelønnen op i f.eks. 18.000 kroner, kan I dele dem, så I får et fradrag hver på 9.000 kroner efter BoligJobordningen. Tilsvarene kan I dele udgifterne mellem jer til rengøring, vinduespudsning, havearbejde og så videre.
Alle andre skal have betalt for ydelsen, for at kunne udnytte fradraget
Har du hjemmeboende børn eller andre personer boende i husstanden på 18 år eller derover, kræver det, at de selv har betalt for den del af håndværkerlønnen og serviceleverancerne, som de vil have fradrag for efter BoligJobordningen.
Så hvis den hjemmeboende søn eller datter bestiller rengøring på værelset og selv betaler for det, er det ham eller hende, der kan udnytte fradraget og ikke dig.
Har vedkommende betalt en del af håndværker- eller serviceudgifterne på en regning, skal han eller hun også kunne dokumentere at have overført penge til den af jer, der har betalt regningen – eller at de har betalt deres andel af regningen direkte til håndværkeren eller serviceleverandøren.
Skal først lige vedtages endeligt
Det eneste vi venter på nu, er, at ordningen vedtages officielt i Folketinget. Det forventes ikke at være et problem, da der allerede er politisk flertal for ordningen.
Men politikerne forventer først, at lovforslaget vedtages officielt i slutningen af februar 2018. Men da det kommer til at gælde med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2018, skal du altså allerede nu gemme fakturaer og kvitteringer på jeres lønudgifter til håndværkere og serviceydelser.