Tyvstart foråret med en indendørs have

0
653

Vintermørke og -kulde er ikke lige den tid vi drømmer om havearbejde. Men det er faktisk et udmærket tidspunkt at drømme havedrømme på. For selvom du ikke kan komme i haven og så og plante, så er det nu du kan begynde at planlægge din have til næste år. Det er også nu du kan begynde at forspire planter, du kan sætte ud i haven når foråret kommer.

Du kan også drive vintergækker eller blomstrende grene i blomst og på den måde tyvstarte foråret. Endelig kan du – hvis du absolut SKAL i haven – fjerne mos i græsplænen.

Mos i græsplænen

Mos i græsplænen kommer oftest af, at din plæne ligger i skygge. Det kan du ændre på ved at beskære træer og buske, der blokerer for solen. Måske kan nogle af dem flyttes, hvis de ikke kan beskæres nok, til at solens stråler kan ramme græsplænen.

Hvis det er en bygning der skygger, er det straks lidt mere besværligt. Men du kunne måske lave et skyggeplantebed i stedet for en græsplæne det pågældende sted. Hvis det ikke er en mulighed, så brug en mosfjerner/plænelufter til at fjerne den uønskede mos.

Drivning af grene

Når så du alligevel er i haven, kan du samle grene ind til drivning, så de blomstrer hurtigere, end hvis de sidder på træet eller busken.

Det er ikke alle grene, der kan drives allerede i januar/februar, men vælg nogle af dem, der naturligt springer tidligt ud, så er der størst chance for succes.

Det kan f.eks. være:

  • Guldribs og blodribs
  • Birk, troldnød og hassel
  • Prydkirsebær, kirsebær, morel, mirabel, fersken, abrikos og mandel
  • Pil
  • Forsytia

Klip grenene, når knopperne er svulmet op og lige ved at briste. Skær hellere få store grene end mange små. Skær over en udadvendt knop eller over en sidegren.

Sæt grenene i nyvaskede vaser i koldt, rent vand. Skift vandet hyppigt – minimum hver 4. dag. Vandet må ikke begynde at lugte.

Badeværelset er et godt sted at drive grene til blomstring pga. luftfugtigheden. Og så er det også nemt at give grenene en daglig douche.

Du kan også grave lidt vintergækker op og stille dem til drivning. Det er vigtigt, der er så meget lys som muligt, dér hvor du driver.

Forspir planter i en indendørs have

Det er det samme man gør, når man forspirer planter – bare på et noget tidligere stadie. Allerede nu kan du få frø i butikkerne. Men i princippet kan du også spire kerner fra tomater, æbler, citroner, peberfrugter eller stenen fra avocado. Ja, hvad som helst. Dog skal du ikke forvente, at de bærer frugt, men det kan ske.

Brug jord der er fri for ukrudt, og som er næringsfattig. Jorden må ikke klumpe, når du fylder den i potterne. Tryk den sammen, så den er fast, men ikke hård. Inden du kommer frøet i, skal du vande. Jorden skal være fugtig.

Lav en fordybning – ikke for dyb. Normalt siger man, at hullet skal være 3 gange så dybt som frøets størrelse. Dæk med lidt jord. Vand forsigtig. Dæk potten med plastik, hvor du har lavet ventilationshuller.

Stil planten lyst, og hvor temperaturen er omkring de 20-25° C. Det kan være i en vindueskarm eller i et mini-drivhus. Så er det bare at vente.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her