Har du æbletræer i haven, og vil du have gavn af dem, så skal du høste dem og opbevare dem korrekt. Men hvornår skal du i gang med æblehøsten, og hvordan opbevarer du æblerne? Hvis du gør det korrekt og målrettet, så kan du få glæde af dine æbler hele vinteren.
Æbler bliver ikke modne samtidig – selv ikke af samme sort. Du kan derfor ikke undgå, at der falder nogle æbler ned og bliver stødte, inden du kommer i gang med at høste. Men fortvivl ikke, for nedfaldsfrugt kan blive til den skønneste æblemost, -mos eller andre æbleherligheder.
Hvilke æbler kan holde sig længst?
Ikke alene er der forskel på æblers smag, konsistens, duft og farve, der er også forskel på, hvor længe de kan opbevares. Af æblesorter, der kan holde sig længst – ja helt frem til et godt stykke ind i det nye år – kan eksempelvis nævnes:
- Pigeon
- Belle de Boskoop
- Filippa
- Elstar
- Cox Orange
- Ingrid Marie
Af æblesorter, der ikke kan holde sig mere end 3 uger-1½ måneds tid kan nævnes:
- Discovery
- Rød Ananas
- Guldborg
- James Grieve
Det betyder bestemt ikke, at det er et dårligt æble, fordi det ikke kan holde sig så længe. Alle de nævnte æblesorter har en fantastisk smag, du skal bare sørge for at spise dem først.
Hvornår er det tid til æblehøst?
Som nævnt modnes æbler ikke samtidig. Du kan tjekke, om æblerne er modne ved at dreje æblet en halv omgang. Slipper det grenen, er det klar til at blive plukket. Du kan også skære det over, og hvis kernerne er brune, er æblet modent.
Herunder får du et fingerpeg, om hvornår du kan forvente, de forskellige sorter er modne.
- Pigeon – Medio september
- Belle de Boskoop – ultimo september
- Filippa – Primo september
- Elstar – Medio september
- Cox Orange – Medio september
- Ingrid Marie – Medio september
- Discovery – Primo august
- Rød Ananas – Medio august
- Guldborg – Medio august
- James Grieve – Primo september
Der findes naturligvis andre æblesorter end ovenstående. Spørg evt. dér, hvor du køber dit æbletræ.
Hvordan skal æbler opbevares?
Når du vil sikre så gode vilkår som muligt for dine æbler, skal du overholde visse regler. Dine æbler skal lægges i et enkelt lag i kasser, og de skal ligge med stilken opad. Sørg for god luftcirkulation mellem kasserne, hvis du stabler dem.
Kasserne skal stille køligt (men frostfrit) og fugtigt – læg evt. en presenning over.
Lav også en musesikring, hvis der er risiko for, at der kan komme mus dér, hvor du opbevarer din æblehøst. Det kan du gøre ved at lave et underlag – f.eks. nogle tomme kasser – og lægge en plade på, der rager ud over underlaget, således at der bliver en kant, som musene ikke kan komme udenom. Husk, at mus kan hoppe, så æblekasserne bør være hævet mindst 15 cm over jorden.
Stop madspild – brug nedfaldsæblerne
I frugtskålen skal der naturligvis ligge friske, pæne æbler. Stødte æbler virker ikke appetitlige, og de bliver hurtigt dårlige og smitter de friske.
Kog i stedet nedfaldsæblerne til mos, og frys den, eller kom dem i frugtpresseren, og lav dem til most.