Danskerne er vilde med gør-det-selv-projekter i øjeblikket. Heldigvis er det gradvist også blevet nemmere at bygge selv uden at skulle have en tømrer gemt i sig.
Internettet er en stor labyrint af guides til forskellige projekter, og denne er ikke anderledes. Det skal handle om haven. Hvor sejt ville det ikke være at kunne vise et spritnyt drivhus frem til familie og venner – og sige, at du har bygget det selv?
Du får en komplet guide til opsætning af drivhus lige her.
Det skal du overveje, inden du køber et drivhus
Inden du går ud og investerer alle dine sparepenge i et helt nyt drivhus, er det vigtigt at gøre dig en række overvejelser, så du er bedre klædt på, når du begiver dig ud på shopping.
Først og fremmest skal du finde ud af, hvor drivhuset skal stå, og hvor stort det skal være. Et godt tip er at finde en placering i haven, hvor der selvfølgelig er rigeligt med sol, men hvor huset også kan få lidt skygge, så du ikke risikerer at brænde planterne af.
Særligt størrelsen må ikke underkendes. Når du ser en udstillingsmodel, som umiddelbart virker stor, er det vigtigt at huske på, at drivhuset er tomt, og at planter og eventuelle havemøbler fylder mere, end man lige regner med. Samtidig er et stort drivhus også godt til planterne, som vil have mere plads at gro på. Derfor: Køb så stort som muligt – så er du også sikret, at kvaliteten er god.
Netop kvalitet og konstruktion er også vigtige ting elementer at overveje. Jo større et drivhus, jo stærkere bør konstruktionen naturligvis være. Kig eksempelvis efter afstivere i toppen af drivhuset, som sikrer, at det ikke vrider sig i blæsevejr. Jo tykkere afstivere, jo bedre kvalitet er konstruktionen.
Glas eller polycarbonat drivhus
Overvej også med dig selv, om du skal have glas eller polycarbonat i dit drivhus, som begge har hver sine fordele og ulemper.
Fordelen ved glas er, at det er billigere, giver et godt lys og ser pænt ud. Til gengæld er det skrøbeligt og kan give så meget lys, at planterne kan brændes af. Du kan læse mere på boligsiden.
Polycarbonat, derimod, giver lidt mindre lys, hvilket kan betyde, at spiringsprocessen forringes. Til gengæld har det en god isolerende effekt, hvilket betyder, at drivhuset er billigere at opvarme, og holder på varmen i længere tid, og så er det ikke så skrøbeligt som glas. Det kan altså modstå slag og er derfor godt til institutioner, men er til gengæld også dyrere end glas.
Selve opbygningen af drivhuset har også en del at sige. En god tommelfingerregel i den forbindelse er, at jo flere ventilationsvinduer du har, jo bedre er det for drivhuset. Det gør, at du kan lufte ud, så planterne kan få frisk luft, og så der ikke så nemt dannes kondens inde i huset. Overvej derfor kraftigt at få installeret så mange som muligt.
Hvis du vil vide mere om hvilke planter der egner sig til at stå inde i dit drivhus, og i det hele taget lære meget mere om planter, både inde- og udeplanter, så kan du besøge Plantelivet.dk. Plantelivet.dk er en side, der udgiver guides til alverdens planter. Det gælder både, buske, træer, hække og solitær planter.
Sådan bygger du dit drivhus
Der er naturligvis forskellige måder, et drivhus kan sættes op på.
Her får du, i listeform, en udførlig guide. Denne fokuserer på en fremgang, hvor du selv skal stå for lægning af fliser – det er en klar fordel at have fliser i sit drivhus.
- Find den rette placering, og saml rammen, der hvor drivhuset skal stå. Gør god plads til at kunne bevæge sig rundt om drivhuset i forbindelse med andet arbejde i haven.
- Saml skelettet til drivhuset ved siden af. Det kan anbefales at få hjælp; dels for hyggens skyld, dels for projektets hastighed. Her kan både børn og voksne være med.
- Fjern rammen, spænd snore ud for at sikre dig, at projektet bliver lige, og grav et hul ud til drivhuset.
- Hæld det såkaldte stabilgrus i hullet. Der skal bruges mere, end du lige regner med – således kan du roligt regne med omkring to ton til 10 kvadratmeter.
- Udjævn gruset, så du får en helt lige bund. Det er vigtigt, at du er omhyggelig her, da det danner grundlag for et stabilt drivhus.
- Læg en ukrudtsdug ovenpå gruset, og hæld en ny portion stabilgrus på. Her kan det anbefales at bruge en pladevibrator, så du ikke blot får et stabilt grundlag, men i høj grad også et fast.
- Spænd endnu engang snore ud, så du er sikker på at lægge fliserne helt lige. Vær endnu engang omhyggelig med at lægge dem fint, tæt og lige.
- Bor punktfundamenter – et hul i hvert hjørne, som fastgøres til rammen. Det sikrer drivhuset mod at blæse væk i en storm.
- Montér sider, vinduer og døre og til sidst glasset på huset. Voilá.
Frygt ikke fliselægningen
Du har måske studset over ovenstående punkt syv, hvor du skal lægge fliser til drivhuset. Men fortvivl ej: Du behøver langt fra at være uddannet anlægsgartner for at skabe et stabilt flisegrundlag. Sørg blot for at have et lige underlag og en rettesnor at gå efter.
Fliserne kan dog sagtens undlades, så overvej med dig selv, om det er noget, du vil have. Fordelen ved fliserne er selvfølgelig, at man lettere kan placere havemøbler i huset, og så ser det pænere ud. Du kan naturligvis også bare nøjes med at anlægge en lille sti gennem huset og så dyrke planter direkte i jorden. Silvan er et godt sted at starte.
Det vigtigste er dog bare, at underlaget er lige, og at dit drivhus har en god sokkel. Denne kan så bestå af fliser eller af en stålsokkel. Sidstnævnte er et godt alternativ til fliserne, fordi den er nem at samle og nem at få i vater.
Hvis du er i tvivl om at lægning af fliser er noget du selv vil stå for, så kan du selvfølgelig få en professionel til at lægge fliserne for dig, uden at det behøver at koste en formue. Priserne på fliselægning til et drivhus, er ikke så høje, da det er et mindre område det drejer sig om.
Stol på dine egne evner
Det behøver ikke være så svært at montere et drivhus i haven. Med hjælp fra familie og venner bliver det hurtigt til en smal sag, ja, måske endda et rent hyggeprojekt for jer.
Er du alligevel i tvivl, om det er en opgave, du kan bide over, så tøv aldrig med at kontakte en ekspert. Her kan du få hjælp til alt fra gode råd og vejledning til opsætning af hele drivhuset, hvis du har behov for det. Prisen er selvfølgelig derefter, så gør det selv. Fordi du kan!