Skab hygge og privatliv i haven med bambus og bøg 

0
88

Som husejer er man i mange tilfælde interesseret i at kunne være i fred i sin have og undgå nysgerrige blikke fra forbipasserende. Det kan man få ved enten at rejse et plankeværk eller sætte en hæk. Rigtigt mange finder, at en hæk er mindre voldsom og har mere charme end et plankeværk, som kan få matriklen til at fremstå utilnærmelig og kønsløs. 

Herudover kræver reglerne i mange lokalplaner og grundejerforeninger, at haven afgrænses med hæk eller levende hegn, hvilket altså udelukker muligheden for et plankeværk. Selvom en hæk skal passes, kan det dog i mange tilfælde værd at foretrække, uanset om man er tvunget til det eller har et valg. 

Halvfjerdsernes asiatiske modernisme 

Men hvilken hæk skal man vælge? Her er der mange slags planter at vælge mellem. Bambus kan være en mulighed, og netop bambus var utroligt populært i de danske haver op gennem 1970’erne. Bambus egner sig i særdeleshed til at opdele haven eller afskærme dele af et bed, og man ser kun sjældent bambus som en hæk der har til formål at afgrænse haven ud til en vej eller nabo. Det kan dog sagtens lade sig gøre, da nogle sorter kan blive op til tre meter høje. 

Et mere oplagt valg, når man skal anlægge en hæk ud til vejen, kan være bøg. Bøgehæk er en af de allermest udbredte hæktyper i Danmark, stærkt forfulgt af den ofte lidt udskældte, men dog meget praktiske ligusterhæk. En bøgehæk er næsten symbolsk med den danske sommer, for når bøgen springer ud, venter måneder med udendørs leg og hygge i haven.  

En bøgehæk hører ikke til de stedsegrønne hæktyper og er altså løvfaldende, hvilket vil sige, at hækken taber alle sine blade i vinterhalvåret, og der derfor kan været meget åbent. Om sommeren er hækken derimod tæt og flot og skærmer effektivt mod nysgerrige blikke fra naboer og forbipasserende. 

Lugning og vanding er afgørende 

Uanset hvilken hæk man vælger, er det af stor vigtighed at passe den, og særligt i de første år skal man have fokus på vanding og lugning. Man siger at ukrudtet og græsset tager først, og den næring der herefter er tilbage, får hækken. Hvis man sørger for at holde hækken fri for ukrudt i bunden, vil den derfor opsuge al den næring, der er, og således have de bedste betingelser for at vokse flot og hurtigt til. 

Vand må der også til, og igen er det især vigtigt i de første år, hvor de små hækplanter har brug for meget vand for at kunne klare sig. Vand ofte og rigeligt, og bed en nabo om at vande, hvis I skal på ferie og ikke selv har mulighed for det. Det er ærgerligt at vende hjem efter en dejlig ferie og opdage, at hækken er gået ud, for da er man slået tilbage til start og må plante en ny. 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her