Find ro i havearbejdet

0
243

I dagens Danmark bliver der brugt meget tid på at komme tilbage til naturen. Den bevægelse har længe været under opsejling, og mange rykker tilbage til provinsen for at komme i kontakt med udendørs- og friluftslivet. Haven giver dig mulighed for at få jord under neglene og skabe din egen lille harmoniske oase, men hvad har havearbejdet og yoga tilfælles med hinanden?

De kan begge være med til at skabe den ultimative ro, afslapning og frihed i hverdagen. Det er meditative aktiviteter, der får kroppen til at stresse og bekymre sig mindre. I maskinrummet betyder det, at der bliver udløst endorfiner i hovedet, der er med til at træne både det fysiske og mentale sind.

Hvis du sommetider får nok af det hårde havearbejde, så kan du sætte dig udenfor i havemøblerne eller indenfor i sofaen med din yndlings enhed, hvor du kan finde en god bog, et spændende spil eller online spilleautomater for at få en pause.

Praktisk indretning af haven

Der kan være hårde opgaver, der skal afsluttes, når haven skal vedligeholdes. Du kan hjælpe dig selv ved at indrette haven, så den bliver nemmere at arbejde i. Når du ikke er faglært inden for havemiljøet, så kan det være svært at vide, hvor du bør starte, hvis den skal være overkommelig at holde.

Indretningen af haven kan være behjælpelig, når du frygter elementer såsom ukrudt, ubehandlet og slidt træværk, trætte planter og ustyrlige hække. Du skal i enhver som helst have yde, før du kan nyde. Her er, hvad du aktivt kan gøre for at vedligeholdelse af haven bliver på et minimum:

  • Lav en lækker urtehave
  • Vælg blomster, der er nemme at holde i live
  • Skab bede og plantekasser
  • Lad fugle og pindsvine hjælpe med at holde skadedyr væk fra haven

Endnu en vigtig faktor er, at du løbende sørger for at holde en god struktur og orden i haven. Så længe den er trimmet og opryddet, så kommer du godt i mål med en velfungerende, hyggelig og afslappende have.

Giv haven gode forudsætninger under sæsonskift

Det forpligter at have en have. Der skal være styr på, at haven skal kunne overleve under forskellige vejrforhold. Du bør derfor undersøge, hvordan du passer på havens stand på bedste vis, når der forekommer sæsonskift.

I sommerperioden er der et stort behov for en øgning i klipning af græs og beskæring af store og fyldige træer i haven. I efterårsmånederne skal du klippe og klargøre græsplænen en sidste gang med gødning, lade prydgræs være ubeskåret og udføre tilplantninger i denne periode. I vinteren kan du eventuelt klargøre til forårssæsonen, så du i foråret kan fjerne overflødige blade, give græsplænen gødning og beskære hække.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her