Sov bedre, dybere og roligere med tips og tricks som disse

0
56

Kender du det der med at vågne op efter de gyldne otte timers søvn, men når du så endelig får strækket kroppen og vendt benene udover sengekanten, er det som om, at de otte timer føles som tre? Sådan kan vi føle det en gang imellem, men sker det nat efter nat, kan det godt tyde på, at du døjer med søvnproblemer. For selvom du gik i seng kl. 23.00 og stod op kl. 07.00, så kan mange opvågninger forstyrre din nattesøvn og faktisk have negativ påvirkning på den kommende dag samt være til stor belastning både mentalt og fysisk. Måske du har masser af tankemylder, så snart du har slukket for natlampen – eller måske noget andet?

Uanset årsagen er det et faktum, at du har forstyrrelser i din nattesøvn. I denne artikel kan du læse om tips og tricks, der forhåbentligt kan hjælpe dig til en bedre, dybere og roligere nattesøvn.

Hvorfor får jeg søvnproblemer?

Når søvnen giver problemer, er det rimelig individuelt, hvad det mon skyldes. For nogen kan søvnbesværet være stressrelateret, mens det for andre kan være grundet valg af sengetilbehør, der ikke passer til kroppen. For andre igen kan det også være pga. for meget støj – nok særligt for de som bor i lejlighed eller andet, hvor naboen er tæt på. Tankemylder og bekymringer kan sågar også spille en stor rolle, når det kommer til søvnproblemer.

Overvej om du skal udskifte enten madras, dyne eller pude

Sovemiljøet kan have stor negativ betydning på din nattesøvn, hvis fx madras, pude eller dyne ikke passer til personen. Har du søvnproblemer, kan det derfor være en idé at overveje om din madras, dyne eller pude er de rette produkter for dig og din krop.

Du kan se massevis af gode kugledyne tilbud online. Sådan en dyne kunne måske være værd at overveje. Kugledyner siges nemlig at kunne gavne søvnen for de, som ellers døjer med en urolig nattesøvn. Kugledyner kan bl.a. være med til at modvirke ubehaget ved stress og angst og dermed bekæmpe den uro, du måtte have i kroppen.

Ellers kan det være, at du skal overveje udskiftning af din pude. Måske din krop egner sig bedre til en ergonomisk pude i skum end en pude med fjer eller mikrofiber. Husk på at bruge god tid på at undersøge disse ting da du jo faktisk bruger rigtig mange timer af døgnet på at ligge i din seng.

Den gode døgnrytme

For en god nattesøvn, som er vedvarende, kan det også være en god idé at sørge for faste vaner. Du bør derfor gå i seng og stå op på faste tidspunkter hver dag – også på trods af fridage, weekender eller ferieperioder. Det behøver naturligvis ikke at være på slaget, men forsøger du med maks. en halv times forskydning, så tæller det stadig nogenlunde som det faste tidspunkt. Det handler nemlig om, at du giver kroppen en naturlig døgnrytme og ikke forvirrer den.

Tankemylder til notat

”Hvorfor skete dette i dag?”, ”Hvad kunne jeg have gjort bedre?”, ”Hov, jeg skal da også huske at få gjort det her i morgen.” Tanker kan der være mange af – både fra dagens forløb men også om i morgen.

Når klokken slår sengetid, er det ofte dét tidspunkt, at tankerne lister sig frem, hopper rundt i hovedet og modvirker alt det, du forsøger på: At falde i søvn. En måde at få tankemylder ud af hovedet kan være ved at notere det på et stykke papir. Hvis du døjer meget med tankemylder, så forsøg at få skrevet dem ned i løbet af aftenen. Notér også hvis du har løsninger på de ting, du skriver. På den måde ligger du heller ikke og tænker i løsninger, inden du skal sove.

Dyrk motion

Motion er godt for kroppen, for helbredet – og ikke mindst: For din søvn. Godt nok skal du ikke nødvendigvis være slim fit for at sove, men når kroppen udsættes for fysisk bevægelse, bliver du ganske enkelt mere træt. Det vil forhåbentligt hjælpe til på vejen mod en bedre nattesøvn.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her