Trækker det? Stop det med tætningslister!

0
750

Tætningslister er in i januar! Det er en af årets koldeste måneder og der man er rigtig glad for, at huset er hult. Desværre kan det også vise sig at være utæt, så den kolde vind piber ind ad sprækkerne i vinduerne og dørene. Det kan heldigvis let stoppes med tætningslister og lidt håndværktøj fra værktøjskassen.

Der er ikke noget værre end træk. Især når det trækker fra et lukket vindue og en lukket dør. Selv den mindste utæthed kan skabe en unødvendig afkøling, der betyder, at du kommer til at ofre flere penge på opvarmningen og at du måske ligefrem får ubehag af trækket.

Det er dog heldigvis nemt at stoppe med tætningslister. Værre er det, hvis trækket kommer op gennem gulvet, fordi krybekælderen, kælderen eller etageadskillelsen ikke er ordentligt isoleret. Her er det en helt anden og noget mere omstændelig sag at få tætnet og stoppet trækket.

Januar er ”Stop trækket” måned

Netop januar er en god måned at gå på jagt efter træk fra døre og vinduer. Simpelthen fordi det er nemmere at mærke, når vi nu befinder os i en af vinterens koldere måneder. Kun februar har tradition for at blive koldere. Så det er med at få stoppet uønsket træk, inden det for alvor kommer til at kunne mærkes.

Start med at gå rundt til husets vinduer og døre. Blæser det udenfor, kan du nemt opdage træk ved at føre hånden rundt langs kanterne af vinduer og døre. Er det stille vejr, kan du i stedet bruge et tændt stearinlys eller en tændt lighter til at detektere trækvinde i samlingerne. Blafrer flammen, er den gal.

Sådan sætter du tætningslister op

Du kan få tætningslister i et utal af forskellige udformninger og faconer. De fleste fås som selvklæbende lister i gummi, skumgummi eller silikone, der blot skal skæres af i længden med en hobbykniv. Andre sættes fast med små søm, som du slår i med en lille hammer.

De bedste – og dyreste – tætningslister er dem, der er produceret af silikone. De kan holde i helt op til 10 år, da de ikke kan optage fugt og ikke tørrer ud, sådan som især skumgummi-lister har for vane.

Sidder der allerede en tætningsliste, der er beskadiget, skal den fjernes helt. Det samme skal eventuelt lim- og materialerester. Det gør du nemmest med en limskaber. Men du kan også bruge hobbykniven, hvis du er forsigtig, når du skraber restmaterialerne af vinduesrammen eller dørkarmen.

Sæt derefter tætningslisten fast helt inde i inderkanten af karmen. Skær den til på længden med hobbykniven og sørg for at der ikke bliver mellemrum mellem de enkelte ender af tætningslisterne, hvor de mødes i hjørnerne.

Anvender du en tætningsliste, der påsættes med søm, er det vigtigt at du ikke slår sømmet så langt ned, at sømhovedet går igennem listen. Brug et lille søm med et fladt, stort hoved, så der er noget til at holde på listen.

Vedligeholdelse af tætningslister

Det er også en god ide at gå eksisterende tætningslister efter med jævne mellemrum og smøre dem med et tyndt lag silikone. Brug eventuelt den samme silikone-stift, som du har købt til at smøre gummilisterne med i bilen. Så er du sikker du, at du altid kan åbne vinduet, uden at tætningslisterne har klæbet sig fast til vinduesrammen, så de går i stykker.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her