Sidste udkald for vedligeholdelse af træværket

0
563

Skal du nå vedligeholdelse af træværket inden vi når til vinterens kulde og frost, er slutningen af september absolut sidste udkald, hvis du ikke skal risikere, at det bliver for koldt til at male. Helst bør vedligeholdelsen foretages i de varme sommermåneder, hvor træet er tørt og malingen tørrer hurtigere op.

Skal du vedligeholde træværket inden efterårets fugtigere vejr og vinterens kulde og frost, skal du helst have gjort det inden udgangen af september. Det kræver, at du først får undersøgt, hvilken tilstand dit træværk er i. Derefter skal du afgøre, hvordan du skal male træværket og så skal du ellers i gang med at svinge penslerne.

Start med at undersøge træværkets tilstand

Det første du bør gøre, inden du begynder at male, er at undersøge hvordan dit træværk har det. Er der sket skader eller er der steder, hvor træværket er begyndt at blive porøst, eller hvor det ligefrem er begyndt at rådne.

Er der det, skal disse steder først repareres eller udskiftes, før du kan begynde at tænke på at male dem.

Klargør træværket til maling

Når alle dele af træværket er klar til at blive malet, starter du med at rengøre det. Oftest kan alger og almindelig skidt vaskes ned med rent vand og en børste, men har du en højtryksrenser, kan du også bruge den, samt eventuelt en særlig patina-børste, der kan skrubbe skidtet af træværket. Eventuelt bør du købe et renseprodukt til træværket, som kan løsne særligt genstridigt skidt og effektivt fjerne mugs- og skimmelsporer fra træet.

Efter afrensningen bør du slibe de overflader med slibepapir, som er malet med traditionel maling. Det gælder f.eks. vinduer og døre. Derved gør du det nemmere for den nye maling at fæstne sig, ligesom du får fjernet løs maling fra træværket.

Husk også at få tjekket og malet det trykimprægnerede træ. Det kræver også behandling og regelmæssig maling, hvis det skal holde.

Dækkende, halvdækkende eller transparent træbeskyttelse

Når det kommer til træbeskyttelse, kan du vælge mellem dækkende, halvdækkende eller transparent træbeskyttelse alt efter, hvor synligt du vil have, at træets årer og strukturer skal være, efter du har malet træværket.

Her gælder det, at jo mere dækkende maling du vælger, jo længere tid går der, før du skal behandle træværket igen. Bruger du en heldækkende træbeskyttelse af god kvalitet, kan den nemt holde i op til 8-10 år, før du skal male igen. Anvender du en farveløs eller transparent maling, skal du male allerede om et til allerhøjst to år igen.

Vand- eller terpentinbaseret træbeskyttelse?

Det næste du skal have styr på, er, hvorvidt du vil anvende vand- eller terpentinbaseret træbeskyttelse. I dag er den vandbaserede variant mest almindelig. Den egner sig storartet til at male træværk med, så længe træværket ikke er meget nedbrudt og egner sig heller ikke, hvis ikke træværket er afrenset og grundet. Her kan det være en fordel at anvende en terpentinbaseret træbeskyttelse.

Der er også visse træsorter, der bevares bedre med olie- eller terpentinbaserede produkter. Spørg eventuelt i farvehandlen. Husk også, at terpentinbaseret træbeskyttelse ikke kan anvendes oven på træværk, der tidligere er blevet malet med vandbaseret træbeskyttelse. Vandbaseret træbeskyttelse kan omvendt sagtens anvendes oven på terpentinbaseret træbeskyttelse.

Så er du klar til at male

Til at påføre malingen skal du anvende en god malerpensel i en passende bredde. Køb eventuelt et udvalg af malerpensler i forskellige bredder og husk at rense dem efter brug.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her