Sådan slipper du af med mus!

0
1936

 

Hører du umiskendelig puslen eller gnavelyde her i årets første efterårsmåned, er der ingen tvivl. Du har fået mus i dit hus – eller din bolig. De er kommet ind igen efter en dejlig sommer udendørs. Men giv dem ikke fred til at formere sig, hvis du har din bolig kær.

Det lyder måske umiddelbart meget Disney-romantisk med egen mus i eget hus. Men en eller to mus bliver hurtigt til mange og de små gnavere er ikke kræsne med, hvad de gnaver i. Heller ikke selv om det bringer dem selv i livsfare, som f.eks. hvis de gnaver i husets skjulte elinstallationer.

Også ventilationsrør, loftsisolering og dampspærrer er i fare for at blive ødelagt, når først musene tager fat. Afløbsrør er dog for store og kraftige for dem. Så møder du snavemærker eller en underlig, ukendt lugt fra afløbene, er det oftest meget værre fat: Det skyldes nemlig oftest rotter.

Find musen

Har du først fået mistanke om, at der er kommet mus ind, skal du have lokaliseret det eller de steder, hvor de opholder sig. Mus kan komme ind gennem selv meget trange revner og passager. De har kun brug for en åbning på tykkelse med en kuglepen. Så det er faktisk nok, hvis mureren har lavet et lufthul nede ved soklen mellem to sten ind til hulmuren. Så er musen inde.

Når du skal lokalisere musens opholdssted, skal du holde øje med museekskrementer, der ligner små stykker lakridssmuld, pludseligt opståede huller i gipsvægge, ledninger, rør og isolering, samt lytte efter puslen og gnaven. Har du eller kan du låne en kat, vil de oftest også kunne lokalisere musen ret hurtigt – hvis de ikke er for mætte.

Slip af med musen

Dernæst skal du have fanget musen. Her er det største etiske problem oftest, om du vil slå musen ihjel eller foretrækker at fange den levende.

Vælger du det første, skal du sørge for at købe en fælde, der er så kraftig, at den slår musen ihjel på stedet. Det er ikke særligt spændende at vågne midt om natten, fordi en fanget mus skriger hjerteskærende, fordi den ikke er blevet ordentligt slået ihjel af musefælden.

Vælger du det sidste, skal du dog sørge for, ikke at slippe musen løs igen på din egen grund. For så går der ikke længe, før den er tilbage i sit lune bo – med mindre du har fundet og lukket det sted, hvor kunne komme ind.

Start med at købe 2-3 musefælder og placér dem i nærheden af det eller de steder, hvor du ved musen holder til. Læg lokkemad med en god, kraftig duft, som samtidig er let at sætte på udløsermekanismen. Det kan f.eks. være rosiner, spegepølse, peanutbutter eller figenpålæg. Ost er sjældent velegnet – og lad være med at bruge samme lokkemad i alle fælderne.

Hold musen ude

Sørg samtidig for at få lukket de steder, hvor musen kan komme ind. Sæt et finmasket ventilationsnet foran ventilationsåbninger i døre, vinduer, sokkel og murværk, tætn alle rørgennemføringer og luk alle andre huller, hvor du kan få en kuglepen ind i ydermuren og soklen.

Har du lodrette indvendige eller udvendige rør, kan du købe en særlig skærm, der gør det umuligt for musen at kravle op af dem.

Fjern også alle former for foder, der ligger udendørs på eller i nærheden af jorden. Det tiltrækker både mus og rotter til din bolig – og så er det jo nærliggende at flytte ind.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her