Forårscheck af vinduer og yderdøre i træ

0
642
Forårsklargøring af døre og vinduer

Foråret nærmer sig snart, og forhåbentligt er du kommet godt igennem årets våde vinter. For mange har vintermånederne føltes lange, og det er kun rart, at det går mod lysere tider.

Forårssæsonen kommer dog også til at byde på mere arbejde – især hvis du bor i eget hus. Haven skal naturligvis gøres forårsklar, men du må heller ikke glemme at tjekke tilstanden på dine trævinduer efter vinterens fugt og kulde.

Derfor skal du tjekke trævinduerne

Vinduer i træ kræver løbende vedligehold, for de har mange vejrmæssige påvirkninger. De bliver både udsagt for sol, regn, frost og alt derimellem, hvilket er hårdt mod træet. Hvis trævinduer skal holde ordentligt, er det nødvendigt med løbende vedligehold.

Du kan ikke vedligeholde et vindue optimalt, hvis du ikke får tjekket deres tilstand mindst en gang om året. Foråret er det oplagte tidspunkt, for de fleste skader opstår i løbet af vinteren, og så har du mulighed for at få overstået det nødvendige vedligehold i løbet af sommeren.

Almindelige skader på trævinduer

Fugt er klart den største trussel imod trævinduer, og derfor er det ekstra vigtigt, at de bliver sikret rigtigt mod indtrængende vand. Træ har en naturlig evne til at transportere vand fra kernen og ud til barken, men dine trævinduer kan få svært ved at slippe af med den overskydende væske, og så opstår der råd i træet.

Almindeligvis skyldes fugtproblemer manglende overfladebehandling, så der frit kan trænge fugt ind. Andre gange er der anvendt forkert maling, som for eksempel har en isolerende effekt, der forhindre træet i at slippe af med væske.

Fugt kan også give problemer i frostvejr, da vand udvider sig, når det fryser. Derfor kan der opstå sprækker i træværket, når opsuget væske pludselig fryser, hvilket gør træet endnu mere sårbart overfor udefrakommende fugt.

Disse vinduer skal du især være opmærksom på

Du skal altid tjekke alle vinduer grundigt, når du kontrollere dem for skader, men du skal især være opmærksom på vinduerne på husets nordside. Nordsiden får mindre sol, og derfor opstår der nemt fugtproblemer, fordi der fordamper mindre væske fra træet.

Du skal også være ekstra opmærksom på vinduer, der udsættes for meget direkte sol. Det skyldes, at solens stråler også omvendt kan være meget hårde ved træværk. For eksempel kan træværket tørre for hurtigt, og det vil skabe åbninger og flækker. Her kan der trænge fugt ind, hvilket gør vinduet mere sårbart overfor råd.

Sådan tjekker du trævinduer for råd

Når du tjekker dine vinduer, skal du først og fremmest lave en visuel kontrol af vinduet. Her skal du holde øje med misfarvninger eller revner, som kan tyde på, at der er problemer med fugt eller svamp i vinduets træ.

Dernæst kan du lave en simpel test af træet hårdhed, hvilket du kan gøre med en lille skruetrækker. Pres skruetrækkerens spids ind i træet og kontrollere hvor hårdt eller blødt det er.

Hvis spidsen synker mere end 3 millimeter ind i træet, er der tegn på råd, og så kan det være nødvendigt at udskifte hele eller dele af vinduet. Hvis mere end halvdelen af træet i vinduet bærer tegn på råd, kan det typisk bedre betale sig at udskifte hele vinduet.

Korrekt vedligehold af trævinduer

Det er vigtigt at du kontrollere alle husets vinduer, og du bør være omhyggelig med at tjekke træet på alle vinduer flere steder.

Hvis vinduerne er i god stand, er det vigtigt at sørge for vedligehold, så de også er i god stand til næste år. Bare husk at bruge en god træbeskyttelse til vinduer, som stadig tillader træet af slippe af med fugt.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her