Naturlig skadedyrsbekæmpelse i haven

0
634

Når det gælder skadelige insekter og larver i din have, er fuglene nogle af dine bedste – og naturligste – hjælpere, når skadedyrene skal bekæmpes. Allerede nu kan du lokke fugle ind i din have, så de kan hjælpe dig i kampen. De elsker nemlig insekter og larver.

Det kan godt være, der ikke er så meget liv lige nu i de små bæster – altså insekterne, ikke fuglene – men det kommer der, lige så snart de første varme solstråler overvinder den sidste frost. Og har du ikke allerede fugle i din have, når det sker, så er de svære at lokke ind, for på det tidspunkt kan de finde føde alle vegne.

Brug havens planter

Bruger du gift for at slå insekterne ihjel, så glem alt om at få fugleliv i din have. For så er der ikke nogen mad i haven til fuglene. Brug i stedet naturlige ting. En god kilde til at lokke fugle til din have er frugttræer og -buske, som du ikke selv har rippet for frugt og bær. Både f.eks. æbler, røn, hyld og hyben er med til at lokke fuglene til.

Lok med fuglemad, fuglebad og redekasser

Du kan lokke mejser, spurve og stære til ved hjælp af talgkugler, frø, nødder og et tillokkende bad – men sørg for det ikke fryser til is.

Sæt redekasser op på attraktive steder. Så øger du også chancen for, at fugle slår sig ned i din have. Samtidig giver du dem rig mulighed for at finde et sted, hvor de kan slå sig ned til foråret og yngle. Har du til den tid afgrøder, du ikke ønsker fuglene i, så kan du med fordel dække dem til med et fuglenet.

DIY rede- og fuglekasser

Du kan nemt finde opskrifter på diverse mere eller mindre kunstfærdige fugle- og redekasser på nettet. Det kan være af brædder eller træstammer. Så mangler du bare nogle søm og skruer, en boremaskine og måske en sav. Det behøver ikke være kostbart.

Lav selv fuglemad

Du kan også spare penge på selv at lave talgkugler – eller andre faconer – af vildtfuglefrø og fedtstof til fuglefoder. Forventer du besøg af mange fugle, så køb stort ind. Du kan evt. blande frøblandingen med gammelt brød (ikke muggent) i mindre stykker, småkager, rosiner, svesker, tranebær og lignende og nødder. Det drøjer også den indkøbte blanding.

Smelt fedtstof i en gryde – dyrefedt, palmin eller kokosolie – og bland frøblandingen i. Du skal bruge halvt så meget fedt som tørre ingredienser. Så hvis du bruger 1 kg frøblanding, skal du smelte ½ kg fedt.

Bland de tørre ingredienser grundigt med det smeltede fedt. Rør det godt sammen, så der ikke er nogen tørre dele tilbage. Hæld blandingen i forme. Alle slags forme kan bruges. Kageforme, urtepotter, osv. Kun fantasien sætter grænser. Lad det køle af – enten i køleskab eller udenfor, hvis det er koldt nok. Træk evt. en grov snor igennem, og hæng maden på grene. Eller i et foderbræt.

Nu kan du sidde i morgensolen med din morgenkaffe på terrassen med terrassevarmeren tændt og nyde havens rige, vilde fugleliv.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her