Miniguide til anlæg og pleje af dam i haven

0
101
Havedam

Drømmer du om at anlægge en havedam? Så er du kommet til det helt rette sted; dette er nemlig en miniguide til lige netop anlæg og efterfølgende vedligehold af dam i haven. Du bliver ikke ekspert, men det kan være et oplagt sted at starte for dig, der ønsker et lille indblik i arbejdet.

Anlæg af havedam

Arbejdet med at anlægge en havedam begynder allerede inden, at det fysiske arbejde begynder. Du skal nemlig undersøge, om der skal søges byggetilladelse, og om der er rør eller kabler i jorden, der skal graves udenom. Du skal ligeledes tage stilling til dammens form, størrelse, placering og så videre, samt om den skal have pumper, filtre og andre installationer.

Når alt dette er på plads, begynder det hårde arbejde. Der skal nemlig graves ud, etableres en bund og kanter, og eventuelle tekniske installationer skal installeres. Bunden af dammen kan eksempelvis etableres med et formstøbt bassin eller laves i ler, betonit eller ved brug af damfolie.

Inden du fylder dammen med vand, skal du først beslutte dig for, om du skal plante nogle planter. Flere vandplanter kan sættes i dammen, efter den er fyldt, men det er i nogle tilfælde nemmere at plante, før vandet kommer. Dette kan med fordel gøres i kurve eller lignende for at sikre, at planterne ikke breder sig og gør dammen ukontrollerbar.

Herefter gælder det blot op at fylde dammen med vand.

Pleje af dam i haven

Når du har en havedam, skal du sørge for at pleje den løbende. Gør du ikke det, udvikler den sig nemlig meget hurtigt til en sump af alger, som hverken er pæn eller lugter ret spændende.

En god måde at undgå dette på kan være ved at installere en vandpumpe, der giver lidt bevægelse i vandet. Det kan gøres på mange pæne måder, så det ligner et vandfald, en vandskulptur eller lignende. Andre metoder er brug af filter, plantning af vandplanter, skift af vandet og lignende.

Man kan også nedsætte risikoen for alger ved at undgå at overfodre fiskene og ved løbende at fiske blade op ad dammen. Dertil kan det også være en god idé at bruge produkter, der hjælper til effektiv og naturlig pleje af damme. Der findes flere forskellige, der alle gavner på hver deres måde.

Arbejdet med pleje af damme kan være tidskrævende, især hvis først algerne har fået overtaget. Vores bedste råd er derfor løbende at sørge for, at dammen ser pæn og ren ud. På den måde undgår man på et tidspunkt at stå med et kæmpe og ofte uoverskueligt arbejde med at få dammen omdannet fra sump til pæn dam igen. Vi håber, at du kan bruge vores mange råd til noget.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her