Køkkenhaven i november

0
682

Det kribler i fingrene, og du vil gerne ud at rode i jorden og plante frø, så de første, små, grønne spirer hurtigt kommer op ad jorden … sådan er det om foråret, men der er lang tid til forår. Det betyder dog ikke, at du nu kun kan sidde og nyde de allersidste sejlivede blomster, inden vintersneen dækker det hele.

For det er lige netop nu, du skal i gang med at gøre din køkkenhave klar til de kolde vintermåneder. Nu inden frosten går i jorden, og jorden bliver så hård som sten, så selv en brolæggerjomfru må opgive ævred med at komme i den. Den skal gøres klar, så du kan plante nyt til foråret, som du kan nyde godt af resten af året.

Start med at gå en tur rundt og fjerne gamle rester af frugt på træerne, så – hvis de skulle have sygdomskim i sig – ikke smitter de nye frugter, der kommer næste år. Og når nu du er på en rundtur i haven, så pluk også de dekorative frøstande rundt omkring på buske og stauder, læg dem tørt, og gem dem til julens dekorationer.

Beskyt mod frost

Der ligger med garanti også et hav af visne blade på jorden og græsplænen. Riv dem sammen, og brug dem som beskyttelse ved at brede dem ud under buske og stauder. Efterhånden som bladene formulder, gavner de jorden, så du slipper for at strø kompost.

Har du gulerødder, pastinakker og/eller persillerødder, så dæk dem med hø eller halm. Så holder de sig friske og er nemmere at tage op, når de skal bruges i madlavningen.

Beskær de større rosenbuske med maksimum en femtedel. Brug altid en beskærersaks til beskæring. En beskærersaks lægger et fint, rent snit uden at ødelægge grenen. Resten beskæres til foråret, når nattefrosten har sluppet sit tag.

Efterårsgravning af køkkenhaven i november

Der kan både tales for og imod efterårsgravning af køkkenhaven. Efterårsgravning går hårdt ud over jordens mikroliv, men det kan være en fordel at efterårsgrave, hvis din havejord er meget leret, hvis der er mange rødder i overfladen, eller hvis du skal tilføre kompost.

Hvis ikke du efterårsgraver, så dæk jorden med blade eller lignende, og grav først haven igennem til foråret, inden du skal til at så og plante. Brug en god havespade, det letter arbejdet.

Plant, høst, og flyt løg og planter ind i drivhuset

Skal du have hvidløg til næste sommer, så er det nu, de skal sættes. Og skal der anlægges et jordbærbed, kan du også sætte dem nu. Hækplanterne og hårdføre forårsløg (altså forårsblomsterne) kan også komme i jorden nu.

Det er tid til at høste jordskokkerne. Gem de pæneste til næste års planter, og læg de andre tørt, mørkt og ikke for varmt. Grav porrerne op, sæt dem i en rende, og dæk dem med blade. På den måde kan de nemt ”høstes”, også selvom jorden er frossen.

Flyt en lille portion af dine krydderurter ind i drivhuset, så kan du høste dejligt kryddergrønt tidligere til næste år. Læg dahlia-, gladiolus- og andre blomsterløg, som ikke kan tåle frost, ind i drivhuset til akklimatisering, inden de tages helt indenfor i varmen.

Kom bare an snemand frost!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her