Fyrværkeri – råd og regler

0
618

Fyrværkeri skal der til, når nytåret skal markeres. Der skal være raketter, fontæner, heksehyl, batterier og meget mere. Selvfølgelig sørger du også for beskyttelsesbriller – ikke kun til børnene også til de voksne. Men beskyttelsesbriller gør det ikke alene. Der er både regler, du SKAL overholde og forholdsregler, du bør tage.

Selvfølgelig skal nytåret fejres med et brag – gerne flere – og flotte, sprudlende stjernekaskader og overdådige og farverige lysglimt. Men det skal ske på en måde, så du eller andre levende væsener – mennesker som dyr – ikke kommer til skade og uden at sætte ild til naboens hus eller grantræer.

Hvornår må man fyre fyrværkeri af?

Det er kun nytåret, der skal fejres med fyrværkeri. Hverken til sankthansaften, sommerens grillfest eller Frederiks studenterfest må du fyre af. Det er meget simpelt:

  • Du må købe fyrværkeri fra den 15. december til og med den 31. december, og det skal selvfølgelig være CE-mærket – og dermed godkendt.
  • Du må fyre skytset af fra den 27. december til og med den 1. januar – og så er det altså slut, og du kan blive straffet, hvis ikke du overholder det.

Sikkerhedsafstande

For at minimere risikoen for skader – både for mennesker, dyr, planter og materielle ting – så brug din sunde fornuft. Derudover skal du holde en afstand på 100 meter fra bygninger med letantændeligt tag, f.eks. stråtag, eller fra andre letantændelige ting, f.eks. halmstakke, brændestabler, granplantager eller -skove, lyngheder og lignende.

Ved affyring af raketter skal afstanden være 200 meter. Afstanden skal dog helt ned på 10 meter fra døre, vinduer og lignende.

I blæsevejr skal du gange afstanden med to i vindretningen. Så ud med tommestokken, inden du beslutter dig for, hvor affyringsrampen skal være.

Brug beskyttelsesbriller

Beskyttelsesbriller til alle i nærheden er et must – børn som voksne. Har du – eller andre – briller, så køb et par beskyttelsesbriller, der kan nå ud over brillerne. Dine dagligdags briller er ikke beregnet som beskyttelsesbriller.

De beskytter ikke lige så godt som et par tætsiddende beskyttelsesbriller, der også lukker af i siderne. Og det ville da også være brandærgerligt at få ødelagt dine dyre briller og måske endda skal undvære dem, indtil du kan få dem repareret eller udskiftet.

7 gode råd ved anvendelse af fyrværkeri

Du har måske hørt nogle af dem før, men mon ikke et par af dem er nye, eller måske er nogle af dem røget i en af de bagerste skuffer i hukommelsen og har brug for at blive trukket frem i lyset og blive støvet af.

  • RYFM – Read your f…… manual. Eller på godt dansk: Læs nu for pokker den brugsanvisning!!!
  • Antænd aldrig fyrværkeri, der er beregnet til udendørs brug, indendørs.
  • Gå aldrig tilbage til en fuser! Lige gyldigt hvor dyr den har været.
  • Sæt raketter i et lodret rør eller en flaske, der er fast placeret i jorden.
  • Kast aldrig med tændt fyrværkeri – faktisk skal det slet ikke være i din hånd!
  • Hold kæledyr inden døre – det kan blive bange og stikke af, eller det kan blive ramt, og der er ingen hunde eller katte, der bryder sig om at have beskyttelsesbriller på.
  • Følg i øvrigt alle de regler, der forefindes for sikkerhedsafstande, transport og opbevaring samt mængder.

God fornøjelse og godt nytår!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her