Alger er noget mange danske boligejere kæmper med. Når først de er kommet, er det ikke sådan at slippe af med dem, og de kan ødelægge et ellers pænt helhedsindtryk af en velholdt bolig. Uanset om du allerede har alger eller du ønsker at komme dem i forkøbet, er der en række ting og mulige løsninger du bør overveje. En løsning der typisk dur for mange, er en algebehandling.
Men hvordan fungerer en algebehandling og hvad skal du være opmærksom på med den? Hvad der følger, er en kort guide til alger og algebehandling. Vi vil gennemgå hvor alger kommer fra og hvorfor de er et problem for danske husejere. Afslutningsvis vil vi gennemgå hvordan en algebehandling fungerer, og hvad man skal være opmærksom på, hvis man vælger en.
Alger generelt
Alger kan forekomme mange steder. Tag, fliser og facader kan alle rammes af alger og lignende, og særligt i et land som Danmark har alger, til mange danske husejeres store fortrydelse, ganske gode forhold. Dette skyldes, at alger gerne skal have det ganske vådt for at kunne overleve. Det typisk regnfulde danske vejr er altså ikke blot lidt gråt og kedeligt, det gør danske huse ekstra udsatte for alger og lignende.
Alger kan desuden være svære at forudsige. Det kan til tider, særligt ved længere perioder uden regn, virke som om algerne er forsvundet. Dette er dog desværre sjældent tilfældet. Når det bliver tørt, forsvinder alger ikke, men de bliver mindre synlige. Kommer der så en periode med meget regn igen, vil algerne så ”vende tilbage” og egentlig bare afsløre at de har været der hele tiden, og aldrig forsvandt.
Problemerne med alger
Det umiddelbare problem med alger er, at de simpelthen ikke er pæne at se på. Hvad enten det er på tag, facade eller fliser ødelægger alger ofte helhedsindtrykket af boligen. Og det er da træls at et flot hus med velplejet have og i pæn stand for ødelagt dette af nogle alger. Men alger er ikke kun et problem æstetisk, de kan også på sigt være skadelige. Alger, og lignende ting som flisepest eller mos på taget, kan gøre skade herunder særligt på et tag.
Mos for eksempel indeholder ofte en del fugt, og sker der temperatursvingninger kan dette trække sig sammen eller udvide sig. Sidder mosset dårligt på taget kan dette på sigt slide på taget. Det er derfor er en algebehandling en vigtig del af din vedligeholdelse, og kan potentielt forlænge tagets levetid. En algebehandling er altså ikke blot godt for øjet, det kan på sigt vise sig at være godt for pengepungen også.
Selve algebehandlingen
Men hvordan foregår sådan en algebehandling så? Overordnet set er behandlingen den samme for tag, facade og fliser, men lad os tage taget som eksempel. Algebehandlingen sprøjtes på taget og sørger dermed for at alger og lignende ting dør. Disse ting fjernes ikke fra taget med det samme, men fjernes naturligt af vind og vejr over de næste par uger. Herefter vil taget være så godt som nyt.
Der er dog et par måder en algebehandling kan foretages på. For det første skal der helst sprøjtes fra jorden op på taget. Almindelige hustage er ikke lavet til at gå på, så at sende en mand derop kan potentielt skade taget, hvilket modvirker hele pointen om at holde taget vedlige. Desuden er det vigtigt at sikre at algebehandlingen er miljøgodkendt, da forkert brug kan medføre bøder. Afslutningsvis bør det nævnes, at for at få et vedvarende resultat bør algebehandlingen gentages årligt. Hermed sikres resultatet og du har et tag der altid ser flot ud og på sigt kan holde længere.